Virovitička gradska uprava potrošit će više od 3,5 milijuna kuna iz gradskog proračuna za kupovinu novih poslovnih prostora u modernom dijelu obnovljene Palače Pejačević.

Riječ je o cijeloj jednoj etaži na trećem katu, veličine 384,93 četvorna metra čija će cijena sa PDV-om stajati 476.350, 90 eura. Taj će prostor, stiže objašnjenje iz gradske uprave, koristiti tri tvrtke: Razvojna agencija VTA Virovitica, LAG Virovitički prsten te Poslovni park d.o.o., a kasnije će ih ponuditi u zakup i drugim poduzećima.

1

Odluka o kupovini nije prošla bez oštrih reakcija oporbenih vijećnika. Gradskoj upravi zamjeraju rastrošnost u vrijeme krize i smatraju taj potez nepotrebnim rasipanjem novca.

– Ovo je jako lijepo zdanje, priznajem, no mi smo pred odlukom o kupovini nekretnine za gotovo 3,8 milijuna kuna, a narod nam, to moramo priznati svi, prekapa po kontejnerima – upozorava Siniša Prpić iz HSPD-a (Hrvatska stranka pravne države).

– U takvoj situaciji, mi se ponašamo kao pijani milijarderi – kazao je S. Prpić na gradskom vijeću koje je donijelo odluku o kupovini, a kojeg je tijekom sjednice zbog neslaganja sa pojedinim odlukama, napustio.

2

Prema odluci gradskog vijeća, grad će nove prostorije kupiti po cijeni, uključujući PDV, od oko 1200 eura po kvadratu, a zatim ih iznajmljivati svojim tvrtkama po cijeni od 5,5 eura po kvadratu. Pročelnica ureda gradonačelnika Đurđa Aragović ističe kako se taj poslovni potez može nazvati dalekovidnim.

– Od njega će grad dugoročno imati velike koristi i nadamo se da će nam to netko jednom i priznati. Virovitičke tvrtke svakodnevno surađuju na europskim projektima i moraju biti blizu jedna drugoj, a Poslovni park d.o.o. uskoro će se morati iseliti iz trenutnih prostorija u bivšem Domu oružanih snaga pa će i njemu poslužiti novi prostori – u obranu nove, skupe investicije govori Đ. Aragović. Koliko će točno novih ureda zakupiti Poslovni park, u gradu još ne znaju, no sigurni su da će VTA i LAG, kažu, koje zakup Gramatinvestu već plaćaju po cijeni od 8 eura po kvadratu, znatno uštetjeti nakon što taj prostor postane gradsko vlasništvo.

Marija Lovrenc
Večernji list