Prpić prijavio Kirina Europskom uredu za prevare (OLAF), za pokušaj prevare izvlačenja novca iz EU fondova

0
1324
Siniša Prpić
Siniša Prpić

Predsjednik Hrvatske stranke pravne države Siniša Prpić prijavio je virovitičkog gradonačelnika Ivicu Kirina Europskom uredu za prevare (OLAF), za pokušaj prevare za izvlačenje novca iz Eu fondova.

Tema konferencije je bilo odlagalište otpada u sklopu virovitičke vojarne, a koje je nastalo rušenjem objekata i čišćenjem zemljanih površina. Plan Grada Virovitice bio je da se isto sanira novcem iz Europske unije preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 414.000 kuna, dok bi porezni obveznici sanaciju doplatili s 276.000 kuna.

– Kada je Kirin rekao da se ovdje otpad skupljao godinama, lagao je! A na to se možete i sami uvjeriti ako posjetite Geo portal Republike Hrvatske i pogledajte kako je ova površina izgledala 2017. i 2018. godine, a kako je izgledala godinu kasnije (2019.), kada se na satelitskim snimkama vidi put dokud je dovučen građevinski otpad i gdje je isti odlagan, rekao je Prpić na današnjoj tiskovnoj konferenciji.


– Isto tako, gradonačelnik Kirin je poticao i obmanuo članove virovitičkog Gradskog vijeća, kako vijećnike iz svojih redova tako i nas oporbene, kada je za govornicom 27. svibnja ove godine tvrdio da se na prostoru vojarne nalazi divlje odlagalište.
Ovo nije divlje odlagalište jer isto nije prijavljeno kod komunalnog redara te se ne nalazi u pripadajućim dokumentima. U dokumentu “Nacrt plana gospodarenja otpadom od 2017. – 2022. godine (datum dokumenta, rujan 2017.) nigdje nema divljeg odlagališta u blizini vojarne. Ima u Golom Brdu, Rezovcu i Požarima i Jasenaškom putu. U dokumentu iz 2019. godine je isti slučaj. Nigdje se ne spominje odlagalište u blizini vojarne, dok su nabrojana odlagališta po već spomenutim prigradskim naseljima. Dokument “Izvješće o gospodarenju otpadom Virovitičko-podravske županije” koji je sačinjen u svibnju ove godine, nigdje ne navodi divlje odlagalište na području vojarne.

– Kada Plenković tvrdi da ovaj HDZ nema veze s HDZ-om Ive Sanadera, to nije točno! Ovo je isti onaj HDZ koji “utabanom stazom slonova” radi po starom kao za vrijeme Sanadera, zaključio je čelnik virovitičke oporbe Siniša Prpić.