Kako STEM revolucija daje rezultate: U prvom kolu Croatian Makers lige, „petaši“ iz Nove Bukovice i Slatine lakoćom pobijedili konkurenciju, robot Matea Tandarića do cilja je stigao za 3,8 sekundi

Virovitičko-podravska županija, jedna je od rijetkih hrvatskih županija koja provodi STEM revoluciju s učenicima 5. razreda. Od 1. studenog prošle godine, u 14 osnovnih škola kojima je osnivač Virovitičko-podravska županija, a u suradnji s Poduzetničkim inkubatorom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja provode se MicroBit i mBot radionice za oko 350 učenika petih razreda. Rezultati ovog rada viđeni su već u prvom kolu Croatian Makers lige.

Naime, u prvom kolu Croatian Makers lige (robotika) učenici petih razreda OŠ Vladimir Nazor iz Nove Bukovice i OŠ Eugena Kumičića iz Slatine konkurenciju su „potukli su do nogu“.

Na natjecanju regije Našice, iz Nove Bukovice i Slatine sudjelovali su ovi učenici i osvojili sljedeće plasmane.

1. mjesto Mateo Tandarić (OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica)
2. mjesto David Fuljek (OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica)
3. mjesto Karlo Jokoš (OŠ Eugena Kumičića Slatina)
4. mjesto Mihael Šterl (OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica)
5. mjesto Matija Kribl (OŠ Vladimir Nazor Nova Bukovica)

Nastupili su još: Adrijan Rakitovac, Roman Dragić, Noa Nemet (OŠ Eugena Kumičića Slatina), Alen Smiljanić, Alen Pipek, Mateo Bračun, Gabriel Kolembus.

Učenici su od organizatora dobili robote i zadane staze koje roboti moraju proći u najkraćem vremenu. Pod vodstvom svojih mentora, Vladimira Bičanića (Nova Bukovica) i Ivana Drokana (Slatina) morali su snimiti robot od svakog natjecatelja i njegovo prolazno vrijeme. Pobjednik Mateo Tandarić izjavio je:
– Dobili smo robote i isprintane staze gdje smo morali isprogramirati robota da prati linije i da se na kraju staze zaustavi na crnom kvadratiću. Ja sam pobijedio s vremenom od 3,8 sekundi. (nkubator.hr, www.vpz.hr, Fotografije: enkubator.hr)