Pušenje kod mladih
Pušenje kod mladih

Pušenje kod mladih naučeno je ponašanje, a u tom procesu učenja i usvajanja navike pušenja presudnu ulogu osobito imaju vršnjaci te odrasle osobe u najbližemu okruženju u kojemu mladi pušači odrastaju. Istraživanja o pušenju kod mladih upravo pokazuju tu važnost socijalnog utjecaja, ali također pokazuju da određeni postotak ispitanih mladih pušača puši jer im to godi, a takvih je sve više kako su stariji. Ovo potonje ukazuje kako s već i kod dijela mladih pušača razvija ovisnost o cigaretama.

Svjetski dan nepušenja održava se svake godine 31. svibnja

Odabir vrste cigareta i duhana koje puše mladi visoko je povezana s njihovom platežnom moći, koja je naravno neposredna posljedica ekonomske i materijalne situacije u kojoj žive oni i njihova obitelj, a koja u našoj zemlji općenito nije na osobito visokoj razini. Stoga i mladi, kao sve više i odrasli, posežu za jeftinijim vrstama cigareta ili cigarete sami prave, često od duhana koji dolazi direktno s njive i nije prošao proces pročišćavanja od prljavštine i kemijskih sredstava s kojima je tretiran tijekom proizvodnje na otvorenom. Time se značajno povećavaju rizici po zdravlje mladih.

Osim štetnoga djelovanja duhanskog dima samoga po sebi, što je temeljni problem kod pušenja, pušenje duhana odnosno cigareta kod mladih ima dodatnu opasnost za mladoga čovjeka jer to pušenje povećava rizik za konzumacijom i drugih sredstava ovisnosti koja se uzimaju pušenjem, osobito marihuane. Dakle, pušenje duhana kod značajnog dijela mladih uvod je često u zloupotrebu marihuane koja se najčešće uzima također pušenjem. Kada mladi ovako dođu u doticaj s marihuanom samo je pitanje vremena kada će se među njima početi pojavljivati i ostale droge. Tako ustvari pušenje duhana povećava rizik od uvođenja mladih u svijet ovisnosti o drogama.

Siniša Brlas, prof.