spot_img

Puštanje u rad branika na željezničko-cestovnim prijelazima u Virovitičko-podravskoj županiji

Objavljeno:

U okviru projekta povećanja razine osiguranja na željezničko-cestovnim prijelazima (ŽCP-ima) na hrvatskim prugama, u Virovitičko-podravskoj županiji krajem kolovoza 2014. puštena su u rad dva nova osiguranja na ŽCP-a a uskoro se planira pustiti u rad još tri. Od navedenih željezničko-cestovnih prijelaza, na 3 ŽCP-a ugradit će se novi uređaji za osiguranje sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima a na 2 uređaja dosadašnji mehanički branik zamijenjen je polubranicima.

Špišić Bukovica

Kao što smo naveli, u kolovozu su u rad s novim osiguranjem pušteni željezničko-cestovni prijelazi Špišić Bukovica u samom kolodvoru Špišić Bukovica, u vrijednosti 280 tisuća kuna i ŽCP Pčelić, u vrijednosti 230 tisuća kuna. Na oba željezničko-cestovna prijelaza mehanički branici zamijenjeni su polubranicima.

U tijeku su radovi na postavljanju moderniziranih osiguranja na ŽCP Špišić Bukovica 1 (između željezničkih kolodvora Špišić Bukovice i Pitomače), na ŽCP-u Fujsova kod Suhopolja i na ŽCP-u Jugovo Polje. Na sva tri postavit će se svjetlosno-zvučna signalizacija s ugradnjom polubranika. Vrijednost svakog pojedinačnog tako postavljenog osiguranja iznosi oko milijun kuna.

Radove na novim osiguranjima željezničko-cestovnih prijelaza izvode Pružne građevine d.o.o., tvrtka kćer HŽ Infrastrukture d.o.o. i  Altpro d.o.o. dok su zamjenu mehaničkih branika izvodile Pružne građevine d.o.o.

Na području Virovitičko-podravske županije su 33 željezničko-cestovnim prijelazima osigurana prometnim znakovima i trokutom preglednosti. U proteklih 5 godina pušteno je 8 novih uređaja za osiguranje na ŽCP-ima (sa svjetlosno-zvučnom signalizacijom i polubranicima odnosno branicima, što je najviši stupanj zaštite na ŽCP-u).

Očekujemo da će novi uređaji povećati sigurnost prijelaza preko pruge, iako naši podatci pokazuju da je u 99 posto slučajeva uzrok nesreće na ŽCP-ima i dalje nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka koji neoprezno prelaze prugu i ne poštuju signalizaciju. Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je da je najučinkovitiji način promjene ponašanja i smanjivanja broja nesreća i nezgoda na ŽCP-ima izobrazba sudionika u prometu, naglašavanje rizika i upozoravanje na potencijalne posljedice nepoštivanja osnovnih prometnih pravila. Zato HŽ Infrastruktura već 14 godina provodi edukativno-promotivnu akciju „Vlak je uvijek brži“ – kroz razgovor s vozačima i djecom koja se kreću uz prugu.

Poseban problem na koji stalno ukazujemo u tim akcijama je taj da ni spušteni polubranici nisu dovoljna zaštita za nesavjesne vozače koji „voze slalom“ između spuštenih polubranika te na taj način ugrožavaju svoje živote i živote drugih sudionika u prometu a HŽ Infrastrukturi izazivaju mjerljivu i nemjerljivu štetu. Naime, u trenutku loma polubranika uređaj postaje neispravan i potrebno je određeno vrijeme za njegov popravak kako bi opet ispravno funkcionirao.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...