1

Između 203 rada prijavljenih na natječaj njih šesnaest je odabrano za ovogodišnju izložbu suvremene vizualne umjetnosti ‘T-HTnagrada@msu.hr’, koja će se u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti ( MSU ) održati od 25. ožujka do 27. travnja.

Među pristiglim radovima bilo je najviše multimedijskih instalacija i video radova, ali ima i mnoštvo slika, crteža, grafike i fotografije te ponešto ponešto skulptura i objekata, performansa, akcija, happeninga, izvijestio je danas MSU.

Virovitičanin Igor Ruf među odabranim umjetnicima

Izabrani su Nikola Bojić, Sebastian Dračić, Ivana Dražić Selmani, Alen Floričić, Iva Gobić, Silvestar Kolbas, Tonka Maleković, Luiza Margan, Marko Marković, Igor Ruf, Neli Ružić, Silvo Šarić, Goran Škofić, Mirjana Vodopija, Ana Vuzdarić i Vlasta Žanić.

Na izložbi će se predstaviti tri instalacije, šest video instalacija, tri multimedijalne instalacije, nekoliko slika, crteža, jedan participativni društveno-umjetnički projekt, a izvest će se i jedan performans. Među pozvanim umjetnicima su Bojan Gagić i Miodrag Gladović, Kristian Kožul i Damir Žižić, Vedran Perkov, Sandra Vitaljić i Davor Vrankić.

Budući da nije riječ o izložbi s unaprijed zadanom problemskom okosnicom, zbog velikog postotka visokokvalitetnih djela koja svake godine pristignu na natječaj opravdano je reći da ta manifestacija predstavlja relevantni presjek aktualnog stanja u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti, u kojem su ravnopravno zastupljene sve generacije umjetnika, ističe se u obavijesti MSU-a.

Unatoč tome što je natječaj osmišljen kao poticaj novomedijskoj umjetničkoj produkciji, svake je godine podjednaka pozornost posvećena svim kreativnim pristupima, djela nisu odabrana prema ključu ravnopravnosti medija i tema u smislu njihove podjednake zastupljenosti, nego se žiri ponajprije vodi kriterijem izvrsnosti, dodaje se.

U međunarodnom povjerenstvu koji je izabrao ovogodišnje radove bili su Anne Barlow, kustosica i ravnateljica Art in General iz New Yorka, Leonida Kovač sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, multimedijalni umjetnik Dalibor Martinis, audiovizualni umjetnik Toni Meštrović, ravnateljica MSU-a Snježana Pintarić, kustos Moderne galerije iz Ljubljane Igor Španjol i kustosica MSU-a Leila Topić.

MSU je izvijestio i da je tijekom Noći muzeja imao 14.972 posjetitelja – njih više od četiri tisuće došlo je na retrospektivu Vojina Bakića, a više od devet tisuća ljudi posjetilo je postav Zbirke u pokretu.

U okviru Bakićeve izložbe Zvonko Maković će 4. veljače održati predavanje “Spomenička plastika Vojina Bakića: paradigma jednoga vremena”, dok će se od 6. do 16. veljače u znak sjećanja na nedavno preminulog multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galetu u predvorju muzeja predstaviti njegov manje poznat video rad “Virtualno predavanje”. U No galeriji će se 7. veljače otvoriti monografska izložba “Idem idem, pa stanem”, uz predstavljanje monografije i performans Ivana Šeremeta. (Jutarnji.hr)