Radni posjet predstavnika Poljoprivredne komore Mađarske našoj županiji vezano za partnersku proizvodnju kamilice
Nakon radnih sastanaka u Kaposvaru na kojima je riječ bila o partnerskoj proizvodnji ljekovitog bilja, izaslanstvo Poljoprivredne komore Mađarska te desetak poljoprivrednih proizvođača s područja Kaposvara i Barcsa, boravili su u četvrtak, 14. svibnja, u radnoj posjeti Virovitičko-podravskoj županiji.

Organizator posjete je Upravni odjel za zajedničke politike i fondove EU na čelu s Tugomirom Majdakom, a u suradnji s HGK – Županijskom komorom Virovitica.

Nakon održanog sastanka u prostorijama Virovitičko-podravske županije, mađarsko izaslanstvo se, zajedno s domaćinima, uputilo u obilazak proizvodnih parcela tvrtke Spider Grupa d.o.o. Pitomača, gdje su imali priliku uživo vidjeti berbu kamilice, kao i proces njenog sušenja, pakiranja i skladištenja.

Goste je pozdravio i vlasnik tvrtke Denis Nemčević, naglasivši kako je cilj tvrtke proširiti proizvodnju i kooperaciju u susjednu Mađarsku.

Predstavnici mađarskog izaslanstva otvoreni su za suradnju te su izrazili zainteresiranost za početak proizvodnje kamilice u jesen 2015., a koja bi se prerađivala u pogonima Spider Grupe.

Spider Grupa d.o.o. prerađuje 800 ha kamilice, a osim na području Virovitičko-podravske županije, kooperante ima u Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj te Zagrebačkoj županiji. Također, ovih dana je u pogon pušteno 10-ak novih sušara za ljekovito bilje, što povećava kapacitet tvrtke.

Virovitičko-podravska županija planira nastavak daljnje suradnje sa Somogy županijom ne samo u proizvodnji ljekovitog bilja, već i po pitanju zajedničkih EU projekata.