Početkom srpnja na građevinskom zemljištu u Medincima, prigradskom naselju Slatine, započela je izgradnja jedinstvenog modela solarne elektrane. Solarna elektrana, koja se gradi u sklopu projekta Sinerot, vrijedna je 6,4 milijuna kuna, a sufinancirana je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i sredstvima Virovitičko-podravske županije. Projektom se namjerava razviti jedinstveni model spajanja korištenja obnovljivih izvora energije u sinergiji sa poljoprivrednom proizvodnjom kao primjerom dobre prakse i temelj daljnjeg razvoja.

Radovi na izgradnji Elektrane odvijaju se u skladu s planiranim. U tijeku je postavljanje posljednjeg polja fotonaponskih ćelija, a Elektrana će sredinom mjeseca listopada biti puštena u pokusni rad. Završetak radova očekuje se sredinom mjeseca listopada.

Osim što je riječ o jedinstvenom modelu spajanja i korištenja obnovljivih izvora energije i poljoprivrede, ova poljoprivredno-energetska cjelina imat će još jednu funkciju – poljoprivredna površina će biti ustupljena srednjoj školi u Slatini za praktičnu nastavu, a sav višak energije koju „Sinerot“ proizvede, Virovitičko-podravska županija će koristiti za osnovne i srednje škole u županiji. Planirana godišnja proizvodnja je 565.000 KW.

Sunčana elektrana također će služiti i kao pokazni školski objekt namijenjen učenicima srednjih škola koji se školuju za zanimanja vezana uz obnovljive izvore energije.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija a partneri na projektu Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Razvojna agencija VIDRA i Srednja škola Marka Marulića Slatina.

Solarna elektrana Medinci jedinstvena je u Republici Hrvatskoj, a vjerojatno i Europi po inovativnom sustavu gradnje. Također, to će biti najveća solarna elektrana u vlasništvu neke jedinice lokalne ili regionalne samouprave u Hrvatskoj te će zasigurno poboljšati kvotu koju Hrvatska mora ispuniti u procesu korištenja obnovljivih izvora energije do 2020. godine.