U sklopu prekograničnog projekta “Expirience and enjoy the Drava valley by bicycle”, čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija, radovi na obnovi kurije Janković u Kapela Dvoru napreduju prema planu. Projekt akronima „Drava4Enjoy“ najveći je projekt u Trećem pozivu te je ujedno i najveći projekt turističke infrastrukture cijelog Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2007-2013. Vrijednost projekta, čija je provedba započela 11. travnja prošle godine, iznosi 2.115.972,33 EUR, dok ukupni iznos EU sufinanciranja iznosi 1.798.575,23 EUR. Trajanje projekta je 20 mjeseci.

“Definitivno je to priča kontinentalnog turizma koja može imati uspjeh, mi nemamo more, ali imamo ponudu prirodnih ljepota, kulturnih dobara i ovo je jedini i dobar način da se to privede svrsi”, kaže Tomislav Tolušić, virovitičko-podravski župan.

“To će biti centar za razvoj biciklističkog turizma na području naše županije, ali i cijele regije. Imat će smještajne kapacitete, restoran…”, tvrdi župan.

[youtube id=”1NkeykplACU”]

Glavne aktivnosti u projektu su:

  • rekonstrukcija dvorca (kurije) obitelji Janković u selu Kapela Dvor, 7 km sjeverno od Virovitice koji je trenutno zapušten i u ruševnom stanju;
  • rekonstrukcija i označavanje biciklističke rute Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica, Lukač-Budakovac u ukupnoj duljini od 69,84 km;
  • organizacija edukacije i trening programa za turističke vodiče-bicikliste;
  • studijski posjet mađarskim biciklističkim stazama za hrvatske medije;
  • organizacija biciklističkog maratona Kapela Dvor – Szentlőrinc;
  • izrada trojezičnih (HR-ENG-HU) turističkih karata i vodiča, dostupnima za GPS uređaje i smart mobitele.

Dvorac (kurija) koji će biti obnovljen u sklopu projekta je najvjerojatnije sagrađen već početkom 19. stoljeća. Međutim, današnje odlike dobila je uglavnom u vrijeme vlasnika Geze pl. Jankovića oko 1880. godine. Dvorac će biti obnovljen u svrhu Turističko-edukacijskog centra, a u sklopu dvorca bit će turistička info-točka, Wi-Fi, suvenirnica i edukacijske dvorane. Turističko-edukacijski centar u Kapela Dvoru bit će središnja točka biciklističkih staza koje će se kroz projekt označiti, a obuhvaćaju područje Pitomača-Terezino Polje, Kapela Dvor-Virovitica i Lukač-Budakovac.

[g-gallery gid=”19395″ random=”0″ watermark=”1″]