spot_img

Radovi na obnovi Dvorca Janković u Suhopolju mogu početi

Objavljeno:

Radovi na obnovi Dvorca Janković u Suhopolju mogu početi: S Radnikom iz Križevaca potpisan ugovor o rekonstrukciji i obnovi u Centar za posjetitelje

Uskoro će započeti radovi na obnovi i opremanju suhopoljskog Dvorca Janković, koji već desetljećima zjapi prazan i u ruševnom je stanju, a zahvaljujući Virovitičko-podravskoj županiji, Suhopolje će postati jedno od atraktivnijih mjesta na karti kulturnog turizma, unaprijedit će se upravljanje kulturnom baštinom, osigurati gospodarska korist, razvoj i zapošljavanje lokalnog stanovništva.

U Sali za sastanke Virovitičko-podravske županije, potpisan je Ugovor o izvođenju radova na rekonstrukciji Dvorca Janković u Suhopolju u Centar za posjetitelje. Obnašateljica dužnosti župana Sanja Bošnjak, ugovor je potpisala s predsjednikom Uprave Radnik iz Križevaca Mirkom Habijancem. Vrijednost ugovora iznosi 31.783.228,15 kuna, a ugovor je potpisan uz nazočnost ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, saborskih zastupnika Josipa Đakića i Vesne Bedeković, županijskog pročelnika za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Igora Androvića, načelnika Općine Suhopolje Marijana Brleka koji se posebno zahvalio ministru Tomislavu Tolušiću, kao vizionaru koji je prepoznao potencijal suhopoljskog dvorca i u vrijeme dok je bio župan, pokrenuo ovaj projekt. Rok za završetak radova je 31. srpnja 2018. godine.

Osim toga, s direktoricom tvrtke Cip d.o.o. Virovitica, Majom Carevićem, potpisan je i ugovor o stručnom nadzoru nad izvođenjem radova na rekonstrukciji Dvorca Janković u Suhopolju u centar za posjetitelje u vrijednosti 298.250,00 kuna.

Ovo će nakon Kurije Janković, koja je danas Hotel Kurija Janković s četiri zvjezdice u kategoriji heritage hotela, biti drugi dvorac u vlasništvu Virovitičko-podravske županije obnovljen iz EU fondova i time Županija spašava kulturnu baštinu Slavonije i Hrvatske i pretvara je u turističku atrakciju.

Ovim projektom će se rekonstruirati i obnoviti Dvorca Janković u Suhopolju s ciljem razvoja prepoznatljive turističke destinacije na području Virovitičko-podravske županije. Na taj način uspostaviti će se Centar za posjetitelje u obnovljenoj i opremljenoj glavnoj zgradi s bočnim krilima veličine 3.414,99 m2 u kojoj će posjetiteljima i gostima na raspolaganju biti smještajni kapaciteti- ukupno 15 soba , a time će se otvoriti i nova radna mjesta.

Interaktivno će se prikazati život obitelji Janković – Plemićka posla, izradit će se studija valorizacije kulturne baštine obitelji Janković koja će biti okosnica osmišljavanja ostalih atrakcija u cjelovitu turističku ponudu destinacije čime će se pozicionirati Centar za posjetitelje -Dvorac Janković na karti kulturnog turizma s ciljem doprinosa održivom razvoju društveno-gospodarskih prilika u VPŽ.

Obnova dvorca i njegova nova funkcija vratit će dvorcu značaj koji je s vremenom izgubio te će utjecati i na promociju samoga Suhopolja u kojemu se nalazi, kao i na daljnji razvoj lokalne i regionalne zajednice. Obnovu dvorca u skoroj budućnosti će pratiti i revitalizacija povijesnoga perivoja u kojemu je dvorac smješten i s kojim čini nedjeljivu pejzažno graditeljsku cjelinu.

Nositelj projekta je Virovitičko-podravska županija. Izradila ga je VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, a projektni partneri su: Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, Gradski muzej Virovitica i Općina Suhopolje. (Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...