1

S obzirom na iznošenje netočnih podataka koji su objavljeni u tiskanom izdanju Jutarnjeg lista, kao i na web portalu www.jutarnji.hr u članku pod naslovom „Birokrati za čije se plaće troši više od 20% proračuna grada ili općine morat će postati volonteri“ dužan sam kao gradonačelnik jednog od prozvanih gradova reagirati.

Sam članak obiluje netočnostima i nelogičnostima, te govori da je u Gradu Virovitici udio rashoda za zaposlene 36% od izvornih prihoda što nikako ne odgovara stvarnom stanju jer rashod za plaće zaposlenih u Gradskoj upravi 2011. godine iznosio 16,1% izvornih prihoda što je u zakonskim okvirima.

Apsurdna je i situacija da se Jutarnji list u članku poziva na časopis Forbes, a isti Grad Viroviticu svrstava među 10 gradova koji pokreću Hrvatsku. Svi gradovi stavljeni su u isti kontekst bez obzira da li se radi o županijskim središtima ili gradovima koji to nisu iako županijska središta odrađuju znatno više poslova, a taj trend se prema najavama iz Vlade RH namjerava nastaviti. Zaključno Grad Virovitica uskladio je svoje poslovanje sa propisanim zakonskim ograničenjima o čemu svjedoči i bezuvjetan nalaz Državne revizije.

Na žalost na ovaj način stvara se loša slika o radu gradova i ovaj članak izazvao je dosta štete kako ostalim gradovima tako i Gradu Virovitici. Svakako moram naglasiti da se Grad Virovitica po mnogočemu razlikuje od ostalih gradova a primjer su ustrojena lokalna riznica, Zaklada solidarnosti za pomoć sugrađanima u nevolji, komunalni info centar, urbani vrtovi, najuređeniji smo grad kontinentalne Hrvatske, uveli smo e-poslovanje, gradsku blagajnu na kojoj građani sve račune grada, gradskih tvrtki i institucija plaćaju bez naknade. Tu je i posao legalizacije po kojem smo u brzini rješavanja zahtjeva treći i u samom vrhu u Hrvatskoj kao i po brzini izdavanja dozvola… i naravno da to onda boli jer radi se dobar posao, a onda jedan članak to potpuno relativizira i te ljude stavlja na stup srama i nerada.

Ako želite stvarati i pratiti projekte morate imati dovoljan broj kvalitetnih ljudi, a netko u spomenutom članku predloži volontiranje i ostane živ. Ma to je obična demagogija jer dobiti kvalitetnog čovjeka da radi besplatno i odgovara za svoj rad je čista utopija i mislim da bi bolje bilo da se propitaju naknade „volontera“ koje često znaju biti i višestruko veće od prosječne mjesečne plaće.