Registracija vozila poskupljuje i do 800 kuna?

Objavljeno:

spot_img

Usporedba

Vozačima prijeti novi udar na džep pa bi uskoro za registraciju svojih vozila mogli plaćati do čak 800 kuna više nego do sada.

To će se dogoditi ako na snagu stupi prijedlog novog pravilnika o visini godišnje naknade za uporabu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, zbog kojeg bi ta naknada za osobna vozila poskupjela do 100 posto, a za gospodarska vozila od 50 do 70 posto.

Prema tom prijedlogu pravilnika, koji je izradilo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, vozaču koji sad za svoj automobil s volumenom motora od, primjerice, 1360 kubičnih centimetara, plaća naknadu od 374 kune, nova bi se cijena obračunavala po masi vozila, a ona bi za automobil težak, primjerice, 1109 kilograma iznosila 646 kuna. U nekim slučajevima cijena skače sa 451 na 1292 kune. Cijene naknada iz prijedloga novog pravilnika, koji će dodatno udariti na ionako ispražnjen novčanik građana, posebno su uznemirile cestovne prijevoznike koji će se suočiti s novim rastom troškova poslovanja, kaže predsjednik Udruženja prijevoznika Marijan Banelli.

Ovo je nedopustivo, organizirat ćemo ozbiljne prosvjede protiv tog poskupljenja koji će uključivati i blokade prometnica – kaže Banelli dodajući da će za kamione naknada poskupjeti 50 do 70 posto. Tako bi za kamion od 25.000 do 26.000 kilograma ona porasla sa 5590 na 8398 kuna.

Banelli kaže da su u Ministarstvu kao argument za poskupljenje naknade naveli i pojeftinjenje autoosiguranja, što on smatra apsurdnim jer, kaže, to je stvar odnosa vozača i osiguravateljskih tvrtki. U Ministarstvu navode da se na zahtjev županijskih uprava za ceste, kojima ide novac od sporne naknade, razmišlja o povećanju te naknade, što bi u ukupnoj masi prikupljenog novca značilo 50 posto veći iznos.

Sad se iz te naknade prikupi milijardu kuna, a s novim cijenama to bi bilo 1,5 milijardi kuna. Navode i da su s ulaskom Hrvatske u Europsku uniju pale cijene obveznog osiguranja za vozila pa tako tvrde, kad se uzme u obzir ukupna cijena registracije, s novim naknadama ne bi poskupjela više od pet posto. (Vecernji.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...