Roditelji, poštivate li zakonske propise o sudjelovanju djece u prometu?

Objavljeno:

spot_img

Nakon višegodišnjeg zadovoljavajućeg i sve povoljnijeg stanja sigurnosti po pitanju sudjelovanja i stradavanja djece u prometnim nesrećama, od početka ove godine zabilježeno je veliko povećanje broja nastradale djece u prometnim nesrećama na području ove županije.

Tijekom cijele prošle godine je na području ove policijske uprave desetero djece lako ozlijeđeno, dok teško ozlijeđene i smrtno stradale djece nije bilo, a u četiri i pol mjeseca od početka godine je smrtno stradalo dvoje djece, dvoje je teško ozlijeđeno i 6 lako, a od kojih je oboje djece smrtno stradalo i jedno je lako ozlijeđeno u posljednjih dva tjedna. Smrtno stradala djeca su u prometnim nesrećama sudjelovala u svojstvu biciklista, teško su ozlijeđeni biciklista i pješak, a lako je ozlijeđeno 5 putnika u osobnim automobilima i pješak.

Iako policija samostalno i u suradnji s drugim institucijama kontinuirano provodi različite preventivne aktivnosti prvenstveno usmjerene na ovu dobnu skupinu sudionika u prometu i njihovo što sigurnije sudjelovanje u prometu u svojstvu pješaka i biciklista, što je do sada rezultiralo stalnim smanjenjem stradavanja djece u prometnim nesrećama iz godine u godinu, od početka ove godine je evidentirano veliko pogoršanje stanja.

Roditelji, poštivate li zakonske propise o sudjelovanju djece u prometu?

Stoga se podsjećaju roditelji na obavezu poštivanja zakonskih propisa koji se odnose na sudjelovanje djece u prometu, odnosno čl. 215. Zakona o sigurnosti prometa na cestama koji kaže da biciklom na cesti smije upravljati osoba koja je navršila 14 godina, dok djeca s navršenih 9 godina koja su u školama osposobljena za upravljanje biciklom i za to im je izdana potvrda smiju samostalno upravljati biciklom na cesti, a druga djeca s navršenih 9 godina samo u pratnji osobe koja je navršila 16 godina. Također se djeca i roditelji podsjećaju na obavezu korištenja zaštitne kacige za sve bicikliste mlađe od 16 godina, te obavezu korištenja reflektirajućih prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće prilikom kretanja kolnikom noću i u uvjetima smanjene vidljivosti.

Posebno se upućuju vozači na povećani oprez, smanjenje brzine kretanja vozila i povećanje pozornosti kada nailaze na djecu u prometu u svojstvu pješaka ili biciklista, jer su postupci djece brzi i nepredvidivi, a poznavanje i primjena prometnih pravila i propisa kod djece nedovoljno. Propisno ponašanje u prometu ne samo da će doprinijeti povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu, već će pružiti djeci pozitivan primjer ponašanja u prometu.

Policija će i nadalje provoditi preventivne aktivnosti u cilju ukazivanja na problematiku stradavanja djece u prometu, povećanje opreza i dosljedno poštivanje prometnih propisa i prometnih pravila i na taj način smanjenje sudjelovanja i stradavanja djece u prometnim nesrećama.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni