U nedjeljnom programu „ROKOmašatonica“, u sklopu Rokova 2017., Muzej je sudjelovao s dvije radionice i štandom za degustaciju hrane. U dva termina (11-12 sati i 16-18 sati) istodobno smo održali dvije radionice „Iskroji kroj“ i „Lebdeći grad“. Na prvoj smo promicali nekadašnju odjeću, narodnu nošnju, kakva se nosila u Virovitici i okolici.

Klincima i svim zainteresiranima ponudili smo mogućnost fotografiranja u panou s fotografijom iz Etnološkog odjela s početka 20. stoljeća. Krojenu odjeću polaznici su ukrašavali kredom i voštanim bojicama te se potom fotografirali i maštali svoju odjeću. Unutar druge radionice obradili smo temu GRADA, njegove funkcije i tipologiju (megalopolis, satelitski, zeleni, ˝pametan˝ grad. Proučavali smo i igrali elementima arhitekture te ih uklapali u naš mali izmaštani svjetleći grad.

Uz radionice Muzej je, kao suradnik, bio i na predstavljanju štanda „Mikeški jestvenik“. Predstavio se tako projekt Strukovne škole Virovitica i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Posjetitelji su mogli kušati dio jela koja su „pronađena“ u sklopu istoimenog projekta u starim zapisima i kroz usmena kazivanja naših Mikeša. Na štandu su se u dopodnevnom terminu (11-13) nudila jela: „Pišingerice iz Virv’tice“, „Kuhani pečeni“, „Gorabije“, „Čvarki u piti“, „Virov’tički krumpir kolač“ i domaći Keksi. Predvečer (18-19.30) sugrađanima su ponuđeni „Mikeška pašteta“, „Vinska juha“, „Gospodski pohanac“ i „Paradajz-kolač“.

Muzejske radionice