Rokomaštaonica u dvorištu Palače Pejačević

Objavljeno:

U nedjeljnom programu „ROKOmašatonica“, u sklopu Rokova 2017., Muzej je sudjelovao s dvije radionice i štandom za degustaciju hrane. U dva termina (11-12 sati i 16-18 sati) istodobno smo održali dvije radionice „Iskroji kroj“ i „Lebdeći grad“. Na prvoj smo promicali nekadašnju odjeću, narodnu nošnju, kakva se nosila u Virovitici i okolici.

Klincima i svim zainteresiranima ponudili smo mogućnost fotografiranja u panou s fotografijom iz Etnološkog odjela s početka 20. stoljeća. Krojenu odjeću polaznici su ukrašavali kredom i voštanim bojicama te se potom fotografirali i maštali svoju odjeću. Unutar druge radionice obradili smo temu GRADA, njegove funkcije i tipologiju (megalopolis, satelitski, zeleni, ˝pametan˝ grad. Proučavali smo i igrali elementima arhitekture te ih uklapali u naš mali izmaštani svjetleći grad.

Uz radionice Muzej je, kao suradnik, bio i na predstavljanju štanda „Mikeški jestvenik“. Predstavio se tako projekt Strukovne škole Virovitica i Industrijsko-obrtničke škole Virovitica. Posjetitelji su mogli kušati dio jela koja su „pronađena“ u sklopu istoimenog projekta u starim zapisima i kroz usmena kazivanja naših Mikeša. Na štandu su se u dopodnevnom terminu (11-13) nudila jela: „Pišingerice iz Virv’tice“, „Kuhani pečeni“, „Gorabije“, „Čvarki u piti“, „Virov’tički krumpir kolač“ i domaći Keksi. Predvečer (18-19.30) sugrađanima su ponuđeni „Mikeška pašteta“, „Vinska juha“, „Gospodski pohanac“ i „Paradajz-kolač“.

Muzejske radionice

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...