S otoka Križnice na Dravi zadnja dva tjedna moguće je do kopna doći samo preko oronulog mosta iz 1966. Skela koja inače prevozi mještane ne može ploviti

Zbog visokog vodostaja Drave stotinjak stanovnika otoka Križnice već je dva tjedna odsječeno od kopna. Vikendaši ne mogu do svojih vikendica. Skela koja ih inače prevozi ne može ploviti. Jedina spona je stari i oronuli viseći most.

“Prelazite na vlastitu odgovornost”, upozorenje je na tabli bačenoj u grmlje pored mosta. No mještani riskiraju život kako bi se mogli prehraniti. U Križnici nema trgovine, a problema imaju i poljoprivrednici. Jedan od farmera Emil Čor (55) mlijeko od svojih 20 krava prodaje Dukatu.

Svaki drugi dan nakon mužnje Čorovi oko 300 litara mlijeka pretaču u cisternu, ukrcavaju u traktor i voze četiri kilometra do mosta. Ondje mlijeko pretaču u kante i tačkama prevoze do kopna. Nekoliko puta prelaze most sagrađen 1966. za koji nikad nije izdana uporabna dozvola. Čelična užad za držanje je u lošem stanju, a daske su istrunule.

U velikoj opasnosti su i djeca. Stariji učenici idu preko mosta i zatim autobusom putuju u školu. Djeca od prvog do četvrtog razreda, kojih je samo troje, imaju produljene praznike. Učiteljica koja inače dolazi na otok, prema statutu škole, u slučaju velikog vodostaja Drave ne dolazi na nastavu.

– Hitno se mora napraviti barem još jedno pristanište na višoj razini u slučaju novog povišenog vodostaja Drave – rekao je načelnik općine Josip Sesvečan. (24sata)