S.O.S telefon u nedjelju obilježava Memorijal svijeća

Objavljeno:

Na mostu kod Dvorca, 19.05.2013. (nedjelja) u 19.30 sati udruga S.O.S. telefon obilježiti će Memorijal svijeća u sklopu programa Znam pa me nije strah!.

Memorijal svijeća je međunarodni dan kojim se od 1983 godine u 115 zemalja svijeta obilježava sjećanje na umrle od AIDS-a. Obilježava se svaku treću nedjelju u mjesecu svibnju, a ove godine je to 19.05.(nedjelja).Akcijom se želi upoznati i osvijestiti širu javnost o problemu HIV/AIDS-a, te djelovati na smanjenje stigmatizacija HIV/AIDS oboljelih.

SOS telefon

HIV je virus i kada se osoba zarazi HIV-om ona postaje HIV pozitivna. To razdoblje može trajati 10 godina ako se ne uzima terapija, a nakon 10 godina osoba razvija AIDS (sindrom stečenog gubitka imuniteta) i takva osoba sigurno umire od nekih oportunističkih infekcija kao sto su najčešće upala pluća, zatajenje bubrega, jetre i sl.

Za HIV/AIDS nema lijeka, ali uz pravovremeno otkrivanje HIV-a i uzimanjem terapije (HAART (engl. highly active antiretroviral treatment) terapija koja suzbija umnožavanje HIV virusa, oporavlja oštećeni imunitet, sprečava pojavu bolesti koje označavaju nastup AIDS-a, i znatno produžava život) osobe koje su pozitivne na HIV mogu doživjeti duboku starost.

U Hrvatskoj se može savjetovati i testirati na HIV u Zagrebu, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Splitu, Zadru, Dubrovniku i Korčuli.

Pozivamo se sve građane i građanke da nam se pridruže u obilježavanju Memorijala svijeća.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...

Virovitičku županiju napustilo 17% stanovništva!

Broj stanovnika Hrvatske smanjio se 2021. u odnosu na...