S.O.S. Virovitica obilježio Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima

Objavljeno:

SOSPovodom Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima*, udruga S.O.S. Virovitica u suradnji s Policijskom upravom Virovitičko-podravske županije je 16.10.2015. godine na Trgu bana Josipa Jelačića održala javnu akciju. Obilježavanjem Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima nastojalo se utjecati na podizanje svijesti te senzibilizaciju šire javnosti o uzrocima i posljedicama trgovine ljudima. Podjelom promotivnih materijala građani su dobili važne podatke o oblicima trgovine ljudima, mogućnostima i načinima zaštite i prevencije, kao i korisne informacije o službama kojima se mogu obratiti ukoliko prepoznaju ili saznaju za slučajeve kojima je posrijedi trgovanje ljudima.

Evidencije trgovanja ljudima u Hrvatskoj pokazuju kako je u prosjeku do 2013. godine zabilježeno oko 10-tak žrtava godišnje, dok je u 2013. evidentirano 30, a u 2014. godini alarmantnih 37 žrtava. Ulaskom u Europsku uniju, Hrvatska je prestala biti samo tranzitna zemlja, već je postala zemlja porijekla, ali i odredišna destinacija za žrtve trgovanja ljudima. Razvojem raznih društvenih mreža, u porastu je vrbovanje osoba putem interneta gdje se osobe privlače svojevrsnim lažnim nagradama i obećanjima koje u pojedinim trenucima djeluju primamljivo te se osobe ne znajući uvlače u zamršenu mrežu trgovine ljudima.

Kako bi se problem trgovine ljudima u Hrvatskoj prevenirao i suzbio, Ministarstvo unutarnjih poslova RH nastoji implementirati mjere i aktivnosti koje su zadane i zacrtane Nacionalnim planom za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje 2012.-2015. U suradnji Vladinog Ureda za ljudska prava i nevladinih organizacija uspostavljena je SOS telefonska linija (0800 77 99) na kojoj je moguće zatražiti pomoć i dobiti informacije te ukazati na slučajeve za koje se sumnja da predstavljaju trgovanje ljudima. Uz SOS liniju, u Hrvatskoj djeluju i skloništa za žrtve trgovanja ljudima te pojedine nevladine organizacije koje pružaju pravnu, savjetodavnu te psihološko-socijalnu pomoć svim žrtvama trgovanja.

Udruga S.O.S. Virovitica kontinuirano svojima aktivnostima na području Virovitičko-podravske županije djeluje na osvještavanju i upoznavanju javnosti o problematici trgovanja ljudima kako bi se pravovremenom prevencijom reagiralo na taj nehumani oblik kršenja ljudskih prava.

*Europski dan borbe protiv trgovanja ljudima obilježava se 18.10. na prijedlog Europske komisije i Europskog parlamenta, a prvi put je obilježen 2007. godine s ciljem jačanja svijesti javnosti i nadležnih tijela o potrebama donošenja kvalitetnijih i unaprjeđenih politika namijenjenih prevenciji i borbi protiv trgovanja ljudima.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni