Upoznajte Sandru Jadek iz Slatine, čije kolače i torte znaju svi u Slavoniji, u čijoj kuhinji su Pokemoni „davno uhvaćeni“

Kroz kuhinju Sandre Jadek prošla su svi Disneyevi junaci. Bile su tu Ninja kornjače, zakoračio je Batman, protrčao Spiderman. Sandra Jadek o akcijskim likovima zna ponajviše u županiji, jer malo – malo ju netko „zahakla“ s pozivom:

Sandra, hoće li moje dijete sutra imati tortu Lega Ninjaga?

Sandra Jadek

Akcijski junaci na Sandrinoj adresu u Stublovačkoj, u Slatini, borave češće nego u Slatinskom kinu. U njenoj kuhinji „Pokemoni su davno uhvaćeni“. Da, ti „Sandrini kolači“ u Slatini i okolici poznatiji su od Pokemona i za razliku od virtualnih likova, njeni se ne hvataju mobitelima, njeni se uglavnom „jedu rukama“.

Prije četiri i pol godine Sandra Jadek je krenula u san snova. Digla je kredit i sve ono o čemu je sanjala – ostvarila je. Kuhanjem ju je „zarazila“ majka od malih nogu. Krenula je peći kolače i torte i danas ih radi vrhunski.

Sandra Jadek

Žena je to koja se vječito smije. Čista „pozitiva“, koja je, u svojem „zmaji“, malenom žutom Smartu postala „prepoznatljiv brand grada Slatine“. Pa, iako taj „žuti zmajo“ ne juri prebrzo, iako Smart iznad stotke ne ide ni kad ga „gurnete s litice“, Sandra obožava tog „žuću“, čak i kad ju, istina rijetko, „policijska lizalica“ dočekao kao „svadbena torta“. No, i za to Sandra ima rješenje. Vječito nasmijana, spašava je širok osmjeh, osmijeh koji bi razoružao i „tamilske tigrove“, kamoli naše domaće „plavce“.

I ovaj tjedan je kod Sandre radno. Suzana i Sanela, te praktikantica Tea, pravile su Raffaelo kuglice i kokos kiflice. Brzinom singerice lakoćom su kreirale „hrpu“ novih kolača.
Koliko ih je bilo najviše? E, tu kreće Sandrina priča.

Jednom sam u tjedan dana ispekla 100 vrsta kolača. Bila sam sama. Spavanja nije bilo. Podočnjaci su se vukli po pločicama…

Sandra Jadek

Sandra i njezine djelatnice peku sve. Sve tradicionalne domaće kolače i torte. I, ako se ženite, udajete, rastajete, sastavljate, ako vam se rodilo dijete, ili pak dva, ako želite nekog „centrirati“ u mirovinu“, Sandra peče sve. Kaže da najbolje idu „mađarice“, pa bijela pita, kolači s lješnjacima, orasima, a Top 3 su:

Mađarica, trostruki užitak s lješnjacima i bijela pita.

Kaže da posla ima kao nikad do sada. Ima pet zaposlenih djelatnica s jednom praktikanticom. Inače, završila je srednju poljoprivredu školu, no išla je na osposobljavanje za slastičara kako bi mogla otvoriti obrt. I u zadnje četiri i pol godine radi bez „bremze“. Brza, točna, pouzdana. Poznaju je svi. I u Slatini i Virovitica, Orahovici, cijeloj Virovitičko-podravskoj županiji, Slavoniji. Njeni kolači putuju i u Njemačku, Austriju BiH… Kaže da je recept za uspjeh jednostavan.

Ljubav prema poslu. Nema tu recepta. Volim to što radim. Ma, obožavam to što radim.
Torte su joj „apaurin“. Obožava ih praviti. U njenom „kuhinjskom carstvu“ kolekcija crtanih likova je bogatija nego u Disneylandu.

Sandra Jadek

Kad sam počela raditi figurice, za prvu mi je trebalo dan ili dva, danas ih napravim za sat vremena. Torte obožavam raditi, ali ih ne jedem.

Posla ima više nego ikad prije. Prepoznata je po kvaliteti. Radi isključivoi s domaćim namirnicama i na koje god natjecanje je kročila, nešto je osvojila. Iza sebe ima titule iz Orahovice, Bjelovara… Na Interslastu u Tuhelju je osvojila treće mjesto, a kad su joj prozvali ime, malo je nedostajalo da od šoka ne „padne na leđa“.

Zamislite, među svim tim poznatim slastičarima, one mene prozovu.

Ponosna je na to što radi. Tvrdi kako joj je obitelj velika potpora. Kaže da obožava breskvice, ali recept koji je dobila od majke – ne otkriva. No otkrila nam je kako se rade Raffaelo kuglice.

Sandra Jadek

Kupe se napolitanke. Izmelju se. Uzmu se lješnjaci koji se isprže i na grubo samelju. Potom se uzme nutela, sve se to izmješa i stavi u čokoladu. I to je to.

I to je Sandra Jadek. Lice s osmjehom, slastičarka koja je „Supermana“ u kuhinji upoznala bolje nego Luis Lane. I ne misli stati. Jer kolači i torte su njen život. I da, recept za Raffaeleo kuglice je sjajan. (Fotografije: Kristijan Toplak, Facebook Sandra Jadek)