sanja-sabolicOd 13. do 17. listopada 2014. godine održana je 27. sjednica Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe. Glavna tema sjednice bila je osnaživanje mladih ljudi u lokalnim i regionalnim zajednicama. Kongres je odlučio na cjelotjedno zasjedanje pozvati mlade delegate iz cijele Europe te su između mnogobrojnih prijava izabrani predstavnici svake države članice Vijeća Europe. Republiku Hrvatsku je u Strasbourgu predstavljala Sanja Sabolić, pripravnica Ureda župana Virovitičko-podravske županije.

Mladi delegati su aktivno sudjelovali na svim plenarnim sjednicama Kongresa, u Domu lokalnih ili Domu regionalnih vlasti kao i na sjednicama jednog od triju odbora. Bogatim rasporedom aktivnosti, razmjenom iskustava i živim dijalogom nastojalo se doći do stvarnih i kvalitetnih rješenja. Raspravljalo se o Konvenciji o sudjelovanju mladih u lokalnim i regionalnim poslovima, kako ju što bolje implementirati te koji su načini da se potakne mlade na jače i odlučnije sudjelovanje u političkom i društvenom životu.

Kroz dvije debatne teme, co-management mladih i lokalne zajednice te nezaposlenost mladih u Europi, delegati su iznijeli i argumentirali svoja stajališta i razmišljanja apelirajući na nužnost uključivanja mladih u procese odlučivanja.

U završnoj Deklaraciji predstavljena su moguća rješenja te je Vijeće Europe pozvano da ne promatra mlade samo kao ravnopravne građane budućnosti, već kao aktivne sudionike lokalnih zajednica u sadašnjosti. (www.vpz.hr)