Saša Stanec: Radnici Silosa Vtc. su tri mjeseca bez plaće! Za utorak najavljen štrajk!

Objavljeno:

spot_img

Dopis koji se Saša Stanec poslao na adresu redakcije Virovitica.info portala, objavljujemo u cijelosti.

Javljam vam se kao zaposlenik virovitičke tvrtke Silosi Vtc d.o.o., u cilju izvještavanja o teškom stanju zaposlenika u virovitičkim tvrtkama Silosi Vtc d.o.o., ali i u tvrtki Opeco d.o.o. koja je ujedno i vlasnik Silosa Vtc.

Silosi Vtc.Naime radnicima Silosa nisu isplaćene zadnje tri plaće, a većini radnika Opeca četiri. Iako to u današnje vrijeme, na žalost, i nije neka zanimljiva vijest ipak riječ je o nekad respektabilnim virovitičkim poduzećima koja danas zajedno zapošljavaju oko 280 zaposlenika (od toga u Silosima 95) i čija je teška situacija veliki udar na cijeli grad Viroviticu i cijelu virovitičko podravsku županiju koja je ionako jedna od najnerazvijenijih hrvatskih županija, a na žalost prednjači i po nezaposlenosti.

Zanimljivo je što su obje tvtke ove godine „uspješno“ okončale postupak predstečajne nagodbe koji je po meni osobno reprezentativni primjer klasične muljaže kao u večini predstečajnih nagodbi provrdenih u Hrvatskoj u cilju navodno očuvanja radnih mjesta. Naime Silosi Vtc su bili glavni vjerovnik Opecu s iznosom od 56.331.863,95 kuna a sa druge strane naravno da je najveći vjerovnik Silosa bio Opeco s više od 42 milijuna kuna. Dakle u predstečajnom postupku bilo im je dovoljno namiriti drugog najvećeg (odnosno prvog stvarnog) vjerovnika što je u oba slučaja Hypo Alpe Adria Bank. To je i učinjeno na naćin da je Hypo Alpe Adria Bank umjesto većine duga prema nagodbi dobila većinu zemljišta i gospodarske zgrade Silosa, a prema Zakonu o predstečajnim nagodbama polovina dugovanja prema ostalim vjerovnicima dužniku će biti otpisana. Mislim da bi u ovom slučaju bilo puno elemenata za istragu nadležnih državnih institucija koje do danas nisu pokazale prevelik interes.

Glavni razlog uvođenja Zakona o predstečajnim nagodbama bio je očuvanje radnih mjesta koja kao što se može zaključiti po neisplaćenim plaćama, porezima i doprinosima dolaze u pitanje jer tvrtkama samo nekoliko mjeseci nakon “uspješno” provedene predstečajne nagodbe prijeti stečaj.

Osim neisplate plaća, poreza i doprinosa čest slučaj bio je taj da su radnicima na platnim listama bili obustavljani krediti i druge obustave koje potom nisu uplaćivane bankama i drugim institucijama.

Odlučio sam se obratiti vama jer sam stekao dojam da zbog ozbiljnosti problema vlada svojevrsna medijska blokada o izvještavanju našeg problema i u lokalnim virovitičkim medijima koje uglavnom kontrolira HDZ, ali i državnim koje kontrolira vladajuća koalicija i nikome nije u interesu usljed kontinuiranih izbornih ciklusa isticati “prljavo rublje”, već je jednostavnije pospremiti problem “pod tepih”.

Dodajem da je za utorak 20.05. najavljen i štrajk zaposlenika Silosa za kojeg je na zboru radnika održanom u četvrtak 15.05. bila većina radnika (60 od 70 prisutnih), tako da bi se moglo desiti da nakon 50 godina neprekidnog rada pekare “Mikeš” koja nije prekidala svoj rad ni u ratno vrijeme kao, najveća gradska pekara zaustavi proizvodnju i na taj način ukaže javnosti na težak položaj radnika i njihovih obitelji. Štrajk dakako poslodavac nastoji na sve moguće načine opstruirati.

Nadam se da će vaš cjenjeni portal objaviti našu tužnu priču (ne tako neobičnu za Hrvatsku) i na taj način pomoći da naš problem čuje cjelokupna hrvatska javnost i naročito institucije države na koje se svi toliko vole pozivati.

Sa poštovanjem!
Saša Stanec

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...