snimio: Antonio Jurkin
snimio: Antonio Jurkin

U kolovozu 2013. godine započela je izrada Strategije pametne specijalizacije u sklopu IPA projekta, korisnika Ministarstva gospodarstva – “Razvijanje Strategije pametne specijalizacije”, a predviđeni rok izrade je II. kvartal 2014. godine. Republika Hrvatska kao i sve druge zemlje članice ima obavezu izraditi Strategiju pametne specijalizacije, te je izrada iste preduvjet za korištenje fondova EU namijenjenih za investicije u istraživanje, tehnološki razvoj i inovacije te je, kao takva, preduvjet za povlačenje sredstava iz strukturnih fondova u financijskoj perspektivi 2014. do 2020. godine. Osim toga, želimo istaknuti važnost sudjelovanja u izradi ovog strateškog dokumenta budući da će ova Strategija definirati ključne odrednice za podizanje konkurentnosti ekonomije Republike Hrvatske i dati smjernice koje su tržišne niše i komparativne prednosti u okviru prioritetnih gospodarskih sektora ključne za razvoj gospodarstva naše zemlje u razdoblju do 2020. godine.

Predstavnici Ministarstva gospodarstva kao nositelji izrade Strategije na ovom će sastanku predstaviti dosadašnje rezultate kao i sljedeće korake u izradi Strategije u kojima su žiupanije ključni akteri. Nakon prezentacije, svi su pozvani na konstruktivnu diskusiju. Sastanak na temu izrade Strategije pametne specijalizacije namijenjen je najvišim predstavnicima županija, stoga vas molimo da se odazovete i svojim prisustvom doprinesete ovom važnom koraku u korištenju sredstava iz fonodova Europske Unije u novom programskom razdoblju.

Slijedom navedenoga, sastanak hrvatskih župana na temu izrade Strategije pametne specijalizacije održat će se u četvrtak 6. ožujka 2014. godine u Velikoj vijećnici Virovitičko-podravske županije, Trg Ljudevita Patačića 1 u Virovitici, s početkom u 11 sati.