VT.info

Vrijedna i vesela ekipa iz Gradskog muzeja Virovitica i ove godine priredila je bogati program povodom Noći muzeja. Riječ je o manifestaciji koja se ove godine održava 25. siječnja od 18 sati u više od 180 muzeja, galerija i ustanova u kulturi, u 100 hrvatskih gradova i mjesta.

Virovitičani će ove godine moći uživati u izložbi kućanskih predmeta i pomagala koji su mijenjali i promijenili svijet, predmeta koji su nam uštedjeli vrijeme, te provjeriti koliko vremena muškarci provedu u obavljanju kućanskih poslova.

Program započinje u 18 sati akcijom prikupljanja kućanskih predmeta. Ako ste vlasnik predmeta iz kućanstva s kraja 19. stoljeća (do 70-tih godina), te imate višak dobre volje, svoj cool predmet možete darovati Gradskom muzeju Virovitica koji će ga spremiti i sačuvati za neka buduća vremena.

Nakon akcije, u 18,30 sati na rasporedu je prikaz i prezentacija kućanskih predmeta virovitičkog muzeja.

U 20 sati otvorenje je izložbe o povijesti domaćinstva kojom se predstavljaju predmeti iz kućanstva, tehnička pomagala, plakati i reklame s kraja 19. st. do 70-ih godina 20.st., te položaj žene u tadašnjem društvu. Riječ je o gostujućoj izložbi “Ah, ti kućanski poslovi!” Muzeja Slavonije iz Osijeka.

Veljko Barbieri u 21h predstaviti će svoju knjigu “Jela starih barda”, a samo sat vremena nakon predstavljanje knjiga ne rasporedu je muzejska nagradna igra u kojoj možete osvojiti predmet. Voditeljica nagradne igre je Virovitičanka, kućanica s pokojim korisnim savjetom, Snježana Lančić Prpić.

No, skrivamo još poneka iznenađenja. Pokoju virovitičku domaćicu u najboljim godinama kao šipak punu savjeta o kućanstvu, pokojeg DJ-a kao podlogu za odmor nakon Ah, tih kućanskih poslova, pokoje skrovito druženje u kutcima i zakutcima Muzeja, pokoji skriveni izazov sasvim osobne razine. Jednostavnije rečeno, svi su u Muzeju u petak! Rekla je o Noći muzeja ravnateljica Gradskog muzeja Virovitica Mihaela Kulej.