spot_img

Saznajte tko su dobitnici Zahvalnica Grada Virovitice

Objavljeno:

vlč. Ivica Šoh – za humanističku naobrazbu i pastoralne aktivnosti

Rođen 28. rujna 1974. godine u Virovitici, djetinjstvo i školovanje proveo u Gradini. Nakon uspješno završenog Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu 1998.g. zaređen je za đakona , a 26 . lipnja 1999.g. zaređen za svećenika u Požeškoj katedrali.

Župni vikar postaje 1999. u župi Presvetog Trojstva u Daruvaru, od 2003. osnivanjem nove župe Bl. A. Stepinca sa sjedištem u Milanovcu dolazi u Viroviticu gdje vrši službu župnika.

Od svog dolaska okuplja vjernike u svim mjestima župe, osniva župne zborove, Caritas, vjeronaučnu skupinu mladih, ministrante, čitaće, molitvenu zajednicu Klanjatelja Krvi Kristove, molitvene zajednice Djela za zvanja i drugo.

Ima nemjerljive zasluge za izgradnju župne crkve Bl. Alojzija Stepinca u Milanovcu koja je izgrađena i uređena doprinosima vjernika i brojnim donacijama. Godine 2007. završava obnovu kapele Sv. Nikole Tavelića u Podgorju i izgradnju tornja pored iste. Nabavlja za župu sedam zvona (četiri za župnu crkvu i tri za filijalnu kapelu u Podgorju ). Uz službu župnika u Milanovcu bio je i biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Požeške biskupije.

10. srpnja iste godine Ordinarij Požeške biskupije msgr. dr Antun Škvorčević imenuje velečasnog Ivicu Šoha za ravnatelja Katoličke klasične gimnazije s pravom javnosti u Virovitici koja svojim načelima i programima osigurava kvalitetnu i široku humanističku naobrazbu, te koja u konačnici vodi mladog čovjeka k jasnijem razumijevanju općeljudskih vrijednosti, a planom i programom je usklađena s ostalim klasičnim gimnazijama kao i pravnom regulativom Republike Hrvatske.

Upisom novih generacija povećava se obim poslova te 2010. biskup ga razrješava službe župnika i imenuje supsidijarom župe sv. Leopolda Mandića u Virovitici. Kao ravnatelj dao je nemjerljiv doprinos u razvoju Katoličke klasične gimnazije. Za njegovog mandata adaptiran je prostor bivšeg vojnog saniteta za potrebe škole i nabavljena kompletna oprema za provođenje nastavnog programa. 2011. školu seli na sadašnju lokaciju Trg Lj. Patačića 3. Ravnateljem ostaje do 31. 08. 2014. tada biva imenovan župnikom župe sv. Leopolda Mandića u Virovitici. Po preuzimanju župe uz brojne redovite, pastoralne aktivnosti osniva dvije molitvene zajednice, pokreće Ljetni oratorij za djecu i mlade, osniva župni mješoviti zbor i ženski pjevački sastav „Matke“ koji izdaju dva nosača zvuka sa starim crkvenim napjevima Virovitičkog kraja, kako bi ih sačuvali od zaborava. Uz pomoć brojnih donatora i darova vjernika dovršava izgradnju župnoga stana i uređenje crkve sv. Leopolda Mandića u Taborištu, te nabavlja sedam zvona i to pet za župnu crkvu u Taborištu i dva za filijalnu kapelu sv. Ane u Rezovcu. Uređuje okoliš župne crkve raznim hortikulturama.
Dana 23. listopada 2018. požeški biskup ga imenuje dekanom Virovitičkog dekanata.

Davor Špoljarić – za promicanje istine o Domovinskom ratu i promicanje prava branitelja iz Domovinskog rata

Rođen je 11.07.1969. godine u Virovitici gdje i živi, oženjen, otac dvoje djece, po zanimanju inženjer poljoprivrede, umirovljeni bojnik HV. Sudionik je Domovinskog rata od prvih obrambenih priprema 1990 godine do završnih ratnih operacija 1995. godine nakon čega je nastavio profesionalnu vojnu karijeru do 2008. godine, obnašajući niz odgovornih dužnosti. Kao profesionalni pripadnik specijalne jedinice „Omege“ MUP-a RH te 127. brigade HV i 81. gardijske bojne HV sudjelovao je u brojnim ratnim akcijama i operacijama obnašajući razne dužnosti, od policajca-specijalca, instruktora, zapovjednika voda, referenta u zapovjedništvu

brigade, pomoćnika zapovjednika proslavljene 81. gardijske bojne HV do pomoćnika zapovjednika 2. gardijske brigade HV. Hrvatski je ratni vojni invalid, ranjen kao pripadnik MUP-a na prvoj crti bojišnice. Nositelj je devet visokih odličja i medalja iz Domovinskog rata među kojima i Red kneza Domagoja s ogrlicom, kao najvišeg odličje za junaštvo u Dom. ratu.

Dugogodišnji je predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Virovitica, udruge koja okuplja ratne časnike s prostora bivše općine Virovitica. Sudjelovao je u mnoštvu aktivnosti promičući i zalažući se za očuvanje sjećanja na Domovinski rat i dokazivanje istine o Domovinskom ratu. Autor je brojnih novinskih članaka o Domovinskom ratu vezanih za virovitičke ratne postrojbe, sačinio je kronologiju ratnih događanja s naglaskom na pogibije branitelja za potrebe Informativnog centra Virovitica i više povjesnica koje se koriste prilikom obilježavanja obljetnica postrojbi te ratnih akcija i operacija na području Virovitice, suautor je knjige „Virovitičke ratne rane i pobjede“, suautor je znanstvenog rada „Upravno-teritorijalna i vojna organizacija Oružanih snaga RH na području Virovitice uoči i tijekom Domovinskog rata“, bio je stručni i organizacijski suradnik na pripremi nedavno izdane Monografije 81. gardijske bojne HV, sudjelovao je u organizaciji većeg broja tribina, predavanja te promocija knjiga o Domovinskom ratu ali i raznih aktivnosti za pomoć braniteljima i zaštiti njihovih prava. Treba istaći njegov dugogodišnji angažman na prikupljanju građe za uređenje i postavljanje Spomen sobe odnosno stalnog postava Domovinskog rata u Virovitici, u prostoru Gradskog muzeja Grada Virovitice, koji je realizirao tim časnika članova HČZ-a Virovitica pod njegovim vodstvom i uz pomoć grada te ostalih udruga iz Domovinskog rata kao i drugih čimbenika. Izuzetno aktivan u političkom i društvenom životu i neumoran borac za dokazivanje istine o Domovinskom rata, svoj nesebičan angažman dao je oko svih aktivnosti i organizacija obljetnica, te još jednom treba istaknuti, njegov rad i trud kao inicijatora ali i kao nositelj izrade, prikupljanja građe za Muzej Domovinskog rata u Virovitici. Uvijek spreman žrtvovati sebe što je nebrojeno puta dokazao.

Ivana Vanjhal – za doprinos u promoviranju obrtništva i frizerske struke

(foto: Antonio Jurkin)

Ivana Vanjhal vlasnica je Frizerskog salona „Diva“ u Virovitici. Srednjoškolsko obrazovanje završila je u Industrijsko obrtničkoj školi u Virovitici, smjer frizer. Praksu i naukovanje završila je u Frizerskom salonu MF u Virovitici, nakon gdje se i zaposlila, te radila 13 godina. Još tijekom školovanja sudjelovala je na mnogim županijskim, državnim te međunarodnim natjecanjima sa velikim uspjesima. Kroz to je vrijeme također aktivno sudjelovala na natjecanjima.

Također je pohađala mjesec dana frizersku akademiju „Monalisa“ geometrijskog šišanja u Zagrebu. Majstorski ispit je položila 2012. godine. kada je i otvorila zajednički obrt Frizerski salon za žene „I-TEAM“. Istupom iz zajedničkog obrta, ove godine otvorila je Frizerski salon „DIVA“ u Virovitici.

Sa otvaranjem obrta nastavila sa natjecanjima. Njeni veći uspjesi su državno prvenstvo 2. Mjesto u Zagrebu te kvalifikacija za svjetsko prvenstvo u Parizu gdje je osvojila 11. mjesto, od 1500 natjecatelja. Na Evropskom prvenstvu u Budimpešti osvojila 1. mjesto. Redovno sudjeluje i na regionalnim natjecanjima, tako je u Zagrebu osvojila 2. mjesto, u Banja Luci 1. mjesto i Beogradu 2. mjesto.Redovito pohađa stručne seminare radi usavršavanja svoje struku, te prenosi stečeno znanje na mladi naraštaj i zapošljava dvije zaposlenice.

Vrijednost i trud Ivane Vanjhal prepoznata je u usavršavanju struke i prijenos znanja na mlade, što je zapravo i svrha i smisao stvaranja novih stručnih radnika, budućih majstora. Svojim radom i velikim uspjesima na natjecanjima promovirala je svoju struku kao i svoj grad Viroviticu.

Zoran Kozjak – za izniman doprinos u odgoju i obrazovanju i promicanju tehničke kulture

Zoran Kozjak je jedan od osnivača Društva strojara „Oto Horvat“ u Virovitici koje je osnovano 2009. godine. Od samog osnutka obnaša dužnost tajnika Društva. Osnovna zadaća Društva je promicanje tehničke kulture u gradu Virovitici putem različitih aktivnosti koje Društvo provodi od svojeg osnutka. U toj promociji gospodin Kozjak je aktivno sudjelovao i kao predavač na javnim tribinama i kao demonstrator svojih inovativnih konstrukcija po kojima je poznat u našem gradu i šire. Gospodin Zoran Kozjak je hrvatski branitelj, pripadnik 127. Gardijske brigade i kasnije 1995. 1. PTOD diviziona. Sada je član Upravnog odbora časničkog zbora u Virovitici u činu natporučnika u miru.

U cilju promocije inovatorstva i tehničke kulture u organizaciji Društva održao je u Gradskoj knjižnici i čitaonici tribinu za građanstvo na temu „ Nove ideje za novi posao“ i „Sunčani satovi“. Društvo također aktivno radi na izvođenju radionica s učenicima 5. i 6. razreda Osnovnih škola, gdje je gospodin Kozjak jedan od inicijatora i voditelja radionica. Njegov vrijedan rad je i na stručnoj obnovi povijesne ostavštine Ote Horvata Gradskom muzeju u Virovitici.

U školi gdje je zaposlen, konstantno je s učenicima godinama prisutan na državnim i međunarodnim smotrama i natjecanjima gdje je za svoj rad dobio niz visokih nagrada i priznanja u zemlji i inozemstvu. U Gradu Virovitica osmislio je zajedno sa učenicima škole kao i tvrtkama grada Virovitice niz sunčanih satova. Od Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u srednjim strukovnim školama odobrena je uporaba Priručnika praktične nastave i mape praktične nastave te su uvrštene na popis pomoćnih nastavnih sredstava a čiji je autor Zoran Kozjak. Zoran Kozjak svojom inovativnošću dao je doprinos na području kako gospodarstva, tako i poljoprivrede te drugim granama obrtništva, te je za svoj rad do sada dobio 35 nagrada.

Za svoj stručni i inventivni rad s učenicima prošle godine je nagrađen prestižnom Državnom nagradom za tehničku kulturu „Faust Vrančić“ u Zagrebu.

Grafoprojekt – za 30 godina uspješnog poslovanja i razvoj grafičke djelatnosti

(foto: Antonio Jurkin)

Grafoprojekt je obiteljska tvrtka koja se bavi grafičkom djelatnošću i u 100-postotnom je domaćem vlasništvu. Vlasnik tvrtke Goran Božanić osnovao je obrt 1989. godine.

U početcima obrt je poslovao u sklopu obiteljske kuće. Vrlo brzo je obim poslovanja prerastao prostor u kojem je tvrtka djelovala, zbog čega se krenulo s investiranjem u vlastiti poslovni prostor u centru Virovitice u kojem tvrtka i danas posluje. Trenutno zapošljava 15 djelatnika kojima je na raspolaganju najmodernija oprema na tržištu.

Iskusni zaposlenici, od kojih je većina u tvrtki od njezinog početka djelovanja, brinu se da Grafoprojektove usluge, proizvodi ili savjeti riješe sve želje i potrebe kupaca neovisno o kojem je segmentu grafičke djelatnosti riječ. Uz vrijedne zaposlenike, brzu i kvalitetnu isporuku proizvoda i usluga skrojenih po mjeri kupaca omogućuju strojevi najmodernije tehnologije dostupne na hrvatskom tržištu. Grafoprojekt neprekidno prati svjetske trendove što potvrđuje podatak da je većina uređaja upravo u Grafoprojektu po prvi puta instalirana u Hrvatskoj. Kvalitetu i individualan pristup prepoznalo je već više od 6000 zadovoljnih tvrtki i institucija s kojima surađujemo.

Od samog početka iako u maloj sredini Grafoprojekt je nastojao biti lider u korištenju novih tehnologija i strojeva tako da su brojni strojevi i uređaji po prvi puta u Hrvatskoj proradili u Virovitici u Grafoprojektu, a prošle godine u suradnji s tvrtkama Ricoh i Eurocop odvila se i globalno prva instalacija Ricohovog UV printera za razne pločaste materijale do dimenzije 2x3m.

Stalni napredak donio je poslove i van Virovitice. Povjerenje Grafoprojektu ukazale su mnoge tvrtke i institucije u velikom broju gradova širom Hrvatske.
Grafoprojekt ne čine strojevi niti prostor nego prvenstveno ljudi. Svi zaposleni s uspjehom nastoje raditi u atmosferi razmjene znanja i iskustva u kojoj se njeguje otvoren i iskren odnos međusobnog uvažavanja.

Tvrtka je u toku 30 godina postojanja nastojala svojim radom pomagati u lokalnoj zajednici tako je i svoj jubilej odlučila obilježiti i jednom humanitarnom akcijom. Riječ je o uređenju prostora dnevne bolnice novog aneksa Opće bolnice Virovitica u kojima će pacijenti primati kemoterapiju te prostoriju igraonice na dječjem odjelu. Vrijednost humanitarne akcije procijenjena je na 24.000 kn.

Ženski rukometni klub “1234 Virovitica” – za 70 godina rada i promicanja športa

Ivan Hajmaši (foto: Antonio Jurkin)

Svojim dolaskom u Viroviticu 1948. godine, Vilim Tičić vrlo brzo je zainteresirao gimnazijalke i gimnazijalce za jedan, za njih, novi sport rukomet. Već u proljeće iduće godine odigrane su prve rukometne utakmice, a iste godine 1949. g. osnovan je i ženski rukometni klub.

Ženski rukometni klub kroz svoju bogatu povijest u više navrata mijenjao je ime. Drvodjelac, Lokomotiva, Tvin, Tvin Trgocentar, Tvin Trgocentar Virovitica, Tvin Virovitica i danas 1234 Virovitica.

U prvim godinama nakon osnivanja, ženski rukometni klub je počeo postizati značajne rezultate. Tako su virovitičanke u dva navrata 1955. i 1958.godine bile prvakinje države. Okosnicu tadašnje reprezentacije činile su igračice iz Virovitice.
Prvo svjetsko prvenstvo u malom rukometu za žene organizirano je 1957.godine u Beogradu i Virovitici, na današnjem Tvinovom stadionu. Reprezentativke tadašnje države na opće iznenađenje osvojile su brončano odličje.

Čitav niz godina Virovitica je bila centar jugoslavenskog i hrvatskog rukometa. Igrala se prva liga, ali nisu dostignuti rezultati iz pedesetih godina prošlog stoljeća. Najbolje virovitičke igračice odlazile su igrati u najbolje klubove u zemlji.

Osamostaljenjem Republike Hrvatske, Klub se postavlja na čvrste temelje a iza njega su stali grad, i dvije tvrtke Tvin i Trgocentar. Počinje naporno uspinjanje do novih vrhova. Iz škole rukometa izlaze nove generacije igračica, kojima se ukazala prilika igranja prve lige 1998.godine. u sljedećih deset godina virovitički ženski rukometni klub je stabilan prvoligaš,. Na neslužbenom klupskom prvenstvu Europe 2002.godine u švedskom Partilleu osvaja u juniorskoj konkurenciji naslov prvakinja. Svoj vrhunac ŽRK „1234 Virovitica“ postiže postiže 2004. do 2006., kada su tri puta bile finalistice kupa, jednom treće i jednom druge u prvenstvu. Nakon deset godine prve lige klub ŽRK „1234 Virovitica“ u seniorskoj konkurenciji igra u drugoj ligi sjever, gdje ove sezone osvoja naslov prvakinja.

Virovitičke rukometašice cijenjene su u Hrvatskoj i inozemstvu, zahvaljujući odličnoj školi rukometa, koja u svakoj generaciji proizvede barem jednu reprezentativku.
U mlađim dobnim uzrastima virovitički ženski rukometni klub je među sedam najcjenjenijih i najjačih u Hrvatskoj.

Muški rukometni klub „Viro Virovitica“ – za 70 godina rada i promicanja športa

foto: Matija Rođak

Svojim dolaskom u Viroviticu, profesor Vilim Tičić potaknuo je 1949. godine osnivanje i muškog rukometa koji spada također u najtrofejnije sportove grada.

Kroz svih tih 70 godina osvajana su i državna prvenstva u raznim kategorijama, od seniora do mlađih dobnih skupina. Također mnogi rukometaši i rukometašice bili su članovi reprezentacije, kako bivše države tako i Republike Hrvatske.

RK Viro Virovitica prije dvije sezone se nakon niza godina vratio u 1.HRL Sjever, nominalno drugi rang hrvatskog muškog rukometa. Nakon odlične debitantske sezone, u ovoj, netom završenoj sezoni, RK Viro Virovitica završila je na izvrsnom 3.mjestu lige. Također, tijekom sezone ekipa je bila legitimni kandidat za naslov prvaka i plasman u Premijer ligu te je dio sezone bila i prva na tablici 1.HRL Sjever. Kroz sezonu potpunu afirmaciju stekli su domaći igrači poput Luke Moslavca koji je postao i član hrvatske juniorske reprezentacije, Karla Vašarevića, Kristijana Smiljčića, Karla Štimca i drugih koji su postali vrlo interesantni i mnogim premijer ligaškim klubovima.

Osim toga, klub godinama ima uspješnu Školu rukometa iz koje se crpe igrači za seniorsku momčad.

U klubu trenira i igra oko 120 dječaka od 8 do 17 godina, igraju u 4 državne lige, od kojih kadetska momčad igra već godinama 1.jedinstevnu kadetsku ligu, dakle ligu na teritoriju cijele Hrvatske. U klubu radi 5 trenera koji godišnje odrade gotovo 1000 treninga.
RK Viro Virovitica mnogim je naraštajima bio uzor, uvažavan od strane igrača i sportskih djelatnika u svojih 70 godina postojanja.

Športskom teniskom klubu „Tvin“ – za 30 godina rada i promicanja športa

Franjo Otroščak, predsjednik kluba (foto: Antonio Jurkin)

U svojih 30 godina neprekidnog uspješnog rada i djelovanja, klub je poticao i promovirao teniski sport i time utjecao na njegovu popularnost kako u mlađim tako i u starijim dobnim skupinama na prostoru ne samo grada Virovitice već na prostoru cijele Virovitičko- podravske županije.

Osnovni cilj tijekom tri desetljeća rada bilo je promicanje odgojnih funkcija teniskog sporta, prvenstveno kao sporta, sportskog ponašanja, razumijevanja, tolerancije i odgovornosti te poticanje i usvajanja etičkih i moralnih vrijednosti kroz sportske aktivnosti.
Pod vodstvom licenciranih trenera u klubu je sustavno djelovala škola tenisa za sve dobne skupine i za sve razine igrača, od rekreativaca i veterana do natjecateljskih igrača. Od samih početaka klub se redovito natječe u seniorskoj ligi Hrvatskog teniskog saveza prvenstveno s osloncem na domaće igrače i time bez nepotrebnih pretenzija za nerealnim rezultatima.

Osim seniorske ekipe, već petnaest godina aktivna je i veteranska ekipa koje okuplja veliki broj rekreativnih ljubitelja tenisa te se uspješno natječe Ligi veterana Slavonije i Baranje. Klub je organizirao veliki broj turnira za različite dobne kategorije, kako u pojedinačnoj konkurenciji tako i u igri parova

Tijekom 30 godina klub bio mjesto kroz koje je prošlo nekoliko stotina tenisača i tenisačica, uvijek je bio mjesto okupljanja sportskih entuzijasta i volontera koji nisu štedjeli svoj trud i vrijeme, te je tako i stekao neformalni status kluba u kojem se svi osjećaju ugodno.

Udruga virovitičkih mažoretkinja – za izvrsnost u mažoret i pom-pon plesu i postignute rezultate

Nataša Kranjec (foto: Antonio Jurkin)

Tim Virovitičkih mažoretkinja osnovan je 31. listopada 2006. godine i sastavni je dio Udruge virovitičkih mažoretkinja. Ove godine obilježava 13 godina uspješnog rada. Kroz cijelo razdoblje svojim rezultatima je na samom vrhu mažoret plesa. Na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima ( Hrvatska, Austrija, Bosna i Hercegovina, Češka, Italija,

Mađarska, Poljska, Slovačka, Srbija, Ukrajina, Južnoafrička Republika, ) tim je osvojio zavidan broj priznanja, medalja, plaketa i pehara: 83 zlata, 77 srebra i 58 bronci. Svake godine barem u nekoliko kategorija članice ponesu titulu državnih prvakinja. Do sada je tim 12 puta sudjelovao na Europskom prvenstvu mažoretkinja i pom-pon timova među kojima se ističu nastupi 2013. – European Majorette-Sport Chamionship, Tatabanya, Mađarska sa osvojenim 6. mjestom ,2014. – European Majorette-Sport Chamionship, Poreč, Hrvatska sa osvojenim 4. mjestom, 2017. European Majorette-Sport Chamionship, Giulianova, Italija sa osvojenim 6.mjestom.

2018.godine na European Majorette-Sport Chamionship, Prag, Češka djevojke su osvojile titulu europskih prvakinja. 2014. godine održano je i prvo svjetsko prvenstvo – Majorette-Sport World Championship, Poreč, Hrvatska na kojem je tim zauzeo 5. Mjesto, a 2018. godine na Majorette-Sport World Championship, Cape Town, Južnoafrička Republika postale su dvostruke svjetske viceprvakinje osvojivši 2 srebra te uz to broncu i diplome za 4.i 6.mjesto najboljih mažoret timova na svijetu.

U 2018.godini ponovno su obranile titulu sedmerostukih državnih prvakinja, a dio toga su ostvarile u svom gradu gdje su bile domaćini 32. Državnog turnira Saveza mažoretkinja i pom pon timova Hrvatske koji je održan 2.svibnja 2018.godine.

Ove godine su na prvom dijelu Državnog prvenstva u Garešnici ponovno obranile titule državnih prvakinja, osvojivši uz to i 9 srebra te 2 bronce. Drugi dio Državnog prvenstva održao se 11.svibnja u Zaboku u velikim formacijama gdje smo također obranile titulu državnih prvakinja u dvije kategorije i osvojile srebro u trećoj. Također smo kvalificirane na Europsko prvenstvo koje će se održati od 4.-7.srpnja u Zagrebu te Svjetski kup u Sankt Petersburgu, Rusija, 26.9.2019.-3.10.2019.godine.

Uz sudjelovanja na natjecanjima članice imaju i brojne revijalne nastupe u gradu i okolici, samostalno ili u suradnji s drugim udrugama i ustanovama. Udruga je idejni inicijator i suorganizator manifestacije ̋Virov’tički Fašanjki ̋.

Kroz mažoret ples Udruga djeluje i odgojno učeći svoje članice o važnosti timskog rada, razvijanju tolerancije i međusobnog poštovanja te im pomaže u stjecanju samopouzdanja. Tijekom proteklih godina u programu su sudjelovale 261 djevojčica i djevojka od 4 do 25 godina. Trenutno tim broji 26 aktivnih članica plesačica raspoređenih u četiri dobne skupine koje vježbaju sa štapovima, štapovima sa zastavom i pom-ponima. Svojim radom i zalaganjem, uzornim ponašanjem i kvalitetom nastupa održavaju stečenu prepoznatljivost u svijetu mažoret i pom-pon plesa i ponosno predstavljaju ime svoga grada.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni