spot_img

Saznajte tko su dobitnici Zlatne plakete Grada Virovitice

Objavljeno:

fra Rozo Brkić – za izniman doprinos u području kršćanske duhovnosti i očuvanje kulturne baštine i obnovu crkve Sv. Roka

foto: Antonio Jurkin

Fra Rozo Brkić rođen je 16. 10. 1973. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu (u Centru za upravu i pravosuđe). Novicijat je započeo u Rijeci na Trsatu 19. rujna 1992 g., gdje 11. rujna 1993. g. polaže i prve zavjete. Svečane zavjete položio je 20. rujna 1997 g., a za prezbitera je zaređen 26. lipnja 1999. u Zagrebu. Teološko-filozofski studij upisuje 1993.g. na KBF-u gdje je i diplomirao 1999. Na Papinskom Ateneju Antonianum u Rimu bio je na postdiplomskom studiju od 1999. do 2002., gdje magistrira teološke znanosti sa specijalizacijom franjevačke duhovnosti. Za vrijerne studija pohađao je (2002.) i specijalni tečaj za odgojitelje na Salesianumu gdje je postigao i diplomu.
Službu pomoćnika odgojitelja postulanata obnašao je u Samoboru od 1998. do 1999., a službu magistra novaka u Rijeci na Trsatu od 2002 do 2005. U ljeto 2005. povjerena mu je služba odgojitelja bogoslova u Zagrebu koju je obnašao sve do 2014 g. Generalni upravitelj Franjevačkog Reda fra Jose Carbalo imenovao ga je 2012. g. generalnim vizitatorom Hercegovačke franjevačke provincije, tu je službu prema pravilima Franjevačkog Reda obnašao kroz godinu dana. U ljeto iste godine imenovan je župnikom i gvardijanorn Župe sv. Roka u Virovitici. Kako je u tijeku bila sustavna obnova Crkve sv. Roka fra Rozo Brkić nastavio obnovu, a posebno je značajna obnova oltara i unutarnje uređenje Crkve sv. Roka.

foto: Antonio Jurkin

Autor je više stručnih članaka s područja kršćanske duhovnosti, pisao dugi niz godina u časopisu Brat Franjo. Traženi je voditelj duhovnih vježbi, stručnih predavanja s područja teologije, te raznih tribina. Značajan doprinos je dao i u kulturnom životu Grada u organizaciji festivala klasične i sakralne glazbe „Kolbovi dani” posvećenog Kamilu Stjepanu Kolbu – franjeveu i skladatelju sakralne glazbe.
U svojim propovijedima i odnosu prema vjernicima i građanima njeguje, uvijek prisutan, stav poštovanja i ljubaznosti naspram svakog, prožet dubokom, a opet jednostavnom Ijubaznošću i opraštanjem. Cjelokupno djelovanje fra Roze Brkića usmjereno je na čovjeka, na stvaranje ljepših odnosa unutar društva, ljubaznijih i nepristranih međusobnih odnosa sa osjećajem za potrebe nemoćnih i vapaj slabijih.
Citat Lijepo mi je u ovoj službi. Pa, na kraju, to je ono što sam i želio, kad sam došao u fratre i htio biti svećenikom, živjeti s ljudima i za ljude, da im naviještam Radosnu vijest, koja je mene dotaknula, da budem oruđe, što bi Pavao rekao, u rukama Božjim.”

Hrvatskom Crvenom križu Gradskom društvu Crvenog križa Virovitica – za 120 godina rada i za izniman doprinos i postignuća iz područja socijalne skrbi, zdravstva i odgoja

Prije točno 120 godina Crveni križ u Virovitici započeo je sa svojim plemenitim aktivnostima, a njegova uloga osobito je dolazila do izražaja za vrijeme ratnog stanja. U današnje vrijeme virovitički Crveni križ, osim svojih redovnih djelatnosti, intenzivno radi na brojnim projektima kojima pridonosi razvoju zajednice. Između ostalih aktivnosti, možemo spomenuti i 5 projekata iz fondova Europske unije ukupne vrijednosti preko 14,6 milijuna kuna koji su pokrenuti u suradnji s Razvojnom agencijom VTA. Svakako treba spomenuti i Socijalnu samoposlugu „Djelo ljubavi“ koja zahvaljujući dobroti građana i volontera velikodušno pomaže najpotrebitijima.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni