Kirin

Gradski odbor SDP Virovitica je sa svojim koalicijskim partnerima na proteklim lokalnim izborima dobio povjerenje jedne trećine naših birača u gradu, a u tom omjeru participira i brojem svojih vijećnika u Gradskom vijeću.Time je preuzeta četverogodišnja obveza u obnašanju dužnosti “sveprisutne građanske savjesti” unutar Gradskog vijeća i time povezane politike izvršne vlasti u formi našeg gradonačelnika.

Kako bi trebala reagirati građanska savjest danas, kada smo ponovo saznali za nešto na što se sve ljudsko u nama neizmjerno buni. A buni se jer smo saznali da naš novi-stari gradonačelnik, nakon podignute optužnice za pronevjeru (čitaj: krađu) proračunskih sredstava iz budžeta RH, vrlo lako može završiti u – zatvoru. Gradonačelnik, a u zatvoru?

Ne treba se naslađivati ničijoj muci, pa tako niti mukama Ivice Kirina. Ali zar mu je tako teško shvatiti da je funkcija gradonačelnika najčasnija u gradu. Ili netko misli da se to odnosi samo na neke, ali ne i na Viroviticu. Itekako se odnosi.

Zato ne možemo, koliko god se trudili, prihvatiti činjenicu da čovjek kojemu prijeti tako ozbiljna optužba od strane DORH-a, uporno ne odstupa od ove prečasne funkcije i svojih uvjerenja i misli kako je najnormalnija stvar da savjest, čast i poštenje nisu prepoznati od strane građana Virovitice, a niti oni koji su ove univerzalne ljudske osobine davno izgubili.

Stoga smo konačno uvjerenja da je naš gradonačelnik, iako izabran od strane većine građana, sve nas Virovitičane svjesno prevario svojim obmanama, pred optužbama oporbe vječno se pravdajući da on nije ništa kriv pred pravosudnim tijelima. Na kraju se mirne savjesti ponovo kandidirao na prošlim izborima.

Koliko se politika može razlikovati od stranke do stranke, vidi se i iz ovoga primjera, podizanja optužnice za našega gradonačelnika.Potpuno uvažavajući neovisnu sudsku vlast, SDP-u u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti u Zagrebu nije na pamet padalo da “poprijeko” i unaprijed pokuša riješiti lokalne izbore u Virovitici. Da ne cijene demokratski ustroj naše zemlje, ovu istu optužnicu protiv Ivice Kirina bi tražili, štoviše zahtijevali od DORH-a, da se pokrene tempirano, pred izbore. Ali nisu. Neka bi stranka u obrnutom slučaju, jamčimo, to učinila.

Na suprotnoj strani, strani HDZ-a, shvaćanje demokracije u Virovitici je – pred izbore svim svojim članovima i naravno uposlenicima u svim gradskim i javnim službama zaprijeti, uplaši, ucijeni i ultimativno zahtijevaj izlazak na izbore svekolike uže i šire obitelji, uz vrlo strogi naputak za koga treba glasovati, te koje su sankcije (otkaz ugovora o radu), ako i tetka od strica ne dobije kvačicu za izlazak na glasovanje, u vlastitim popisima.

U konačnici, naš gradonačelnik će, obzirom da ga je ljudska savjest davno napustila, obzirom da svoj grad i građane drži kao taoce svoga života i destruktivne gradske politike , provocirati oporbene vijećnike da se i dalje bave njime, a ne pitanjima prevažnima za naše građane. Međutim, koalicija oporbe, treba jasno izreći, se ne želi baviti sudskim procesima, ali može od vlastitog gradonačelnika koji je u sukobu sa zakonom zahtijevati da poštuje najčasniju virovitičku funkciju i odstupi s nje.

SDP – Gradski odbor Virovitica