Predsjedništvo GO SDPH Slatina na svojoj sjednici održanoj 22.01.2013.god. dalo je punu podršku Upravi i NO tvrtke u daljnjem postupku restruktuiranja i stabilizacije slatinske tvrtke Agroduhan s naglaskom na važnost ugovaranja kooperantske proizvodnje.

Agroduhan Slatina

Agroduhan kao najveće poduzeće u Slatini veže i veliki broj kooperanata te predstavlja važan strateški gospodarski subjekt na području grada i  Virovitičko-podravske županije.

Osam mjeseci racionalizacije, koliko je u slatinskom Agroduhanu – tvornici za preradu duhana provodi novo rukovodstvo, osiguralo je opstanak firme i daljnji izvor prihoda za 60-ak stalno zaposlenih, 80-ak sezonskih radnika i 250 kooperanata proizvođača duhana. Značilo je to rezanje plaća za 20 posto, smanjenje broja radnika za 20 posto, ali i svih ostalih troškova poput reprezentacije i raznih sponzorstava.

Kvalitetnom smatramo i odluku Uprave o prodaji sve imovine koja nije nužna za obavljanje osnovne djelatnosti te reprogram postojećih a nedospjelih, za tvrtku, nepovoljnih kreditnih obaveza. U zadnje vrijeme u modernizaciju postrojenja je uloženo 1,5 milijuna kuna.

Za pozdraviti je ulaganje u navodnjavanje kao bi proizvođači imali bolje prinose i tako povećali kapacitet i kvalitetu pa tako i profit od ove strateške kulture. Prema podacima s kojima je javnost upoznata ovih dana, tvornica je tijekom preuzimanja bila prezadužena, ali prvi mjeseci racionalizacije su protekli dobro. Agroduhan je danas najveće poduzeće u Slatini, za sebe veže veliki broj kooperanata iz neposrednog okruženja i predstavlja važan strateški gospodarski subjekt.

S obzirom na to da je slatinsko gospodarstvo uništeno, da vrlo mali broj ljudi radi, da je stopa nezaposlenosti rekordno visoka i u okvirima Hrvatske kreće se oko 37 posto, sve mjere koje idu u pravcu čuvanja radnih mjesta i ekonomskoj konsolidaciji poduzeća, predsjedništvo GO SDPH Slatina u potpunosti podržava.