Sin virovitičkog gradonačelnika, HDZ-ovca Ivice Kirina, osamnaestogodišnji Antonio Kirin, odlučio se za svećenički poziv, franjevce. Antonio je ove godine završio opći smjer virovitičke Gimnazije Petra Preradovića, a za svoje buduće zvanje krenut će, doznajemo, za nekoliko dana u Samobor, gdje se nalazi odgojna kuća Hrvatske franjevačke provincije Sv. Ćirila i Metoda.

Odlazio na hodočašća

Ondje će, u prvoj fazi franjevačke formacije, postulaturi, provesti najmanje godinu dana. Postulatura je, inače, uvod u redovnički način života, upoznavanje redovničkog života izbliza i priprema pojedinca da živi po primjeru sv. Franje, nasljedujući Isusa Krista. Nakon postulature dolazi novicijat te prvi, privremeni zavjeti. Da mu je sin odlučio poći u franjevce virovitički gradonačelnik nije skrivao. Kratko je poručio da je ponosan na sinovu odluku te naglasio da je Antonio punoljetan i ozbiljan čovjek te da je izbor samo njegov.

– Moj posao jedna je priča, a život djece potpuno druga. Život svoje djece nastojim držati dalje od javnosti – poručio je kratko Kirin.

Kako doznajemo od samih Virovitičana, stariji od dvojice sinova poznatog HDZ-ova političara vjernicima župe sv. Roka u Virovitici itekako je poznat. Već godinama sudjeluje na misnim slavljima kao ministrant, odlazio je na hodočašća, susrete mladih, križne putove. Svi koji ga znaju, i iz škole i iz crkve, a koji su željeli ostati anonimni, kažu da je riječ o nesebičnom, poštenom i dobrohotnom mladom čovjeku, punom razumijevanja za druge.

Uvijek spreman pomoći

Nije, kažu, propustio nijednu humanitarnu akciju i uvijek je spreman pomoći. Zbog toga se oni koji ga poznaju i nisu previše iznenadili njegovom odlukom da postane franjevac. Vrijeme je, kažu, uvijek radije provodio u crkvi s mladima koji dijele isto mišljenje o Bogu i vjeri kao on. Izlasci i mladenačke ludorije nikad ga nisu zanimale. Dugo je godina aktivni član Zajednice franjevačke mladeži (Frama), u kojoj se jednom godišnje mladi putem tzv. obećanja odlučuju na život po uzoru na sv. Franju u siromaštvu, čistoći i poslušnosti.

Petra Maretić Žonja

Večernji list