Od 07. do 10. studenog 2012. godine u Dubrovniku je održana 20. godišnja konferencija hrvatskih psihologa s glavnom temom „Psihološki aspekti suvremene obitelji, braka i partnerstva”. Na Konferenciji je promovirana nova publikacija u izdanju Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; priručnik za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“. Na promociji su govorili urednici knjige, ravnatelj Zavoda prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus (koji je i moderirao tijek promocije) te predsjednik Hrvatske psihološke komore Hrvoje Gligora.

U knjizi su zastupljeni stručni tekstovi 47 autora, mahom psihologa, ali i stručnjaka ostalih suradničkih struka, i to od praktičara pa do sveučilišnih profesora. Među njima je i troje autora iz Virovitičko-podravske županije: profesor Siniša Brlas, psiholog u Djelatnosti za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti sa zaštitom mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije (koji je ujedno i jedan od urednika knjige) i diplomirana psihologinja i profesorica psihologije Marina Pleša zaposlena u Domu za psihički bolesne odrasle osobe Borova (kao jedini psiholozi iz Virovitičko-podravske županije) te prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus.

Izdavač knjige je Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije, a ova je knjiga treća u nizu publikacija unutar projekta „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ i prva knjiga u hrvatskoj psihologiji kojim je obuhvaćena skrb o mentalnom zdravlju ljudi kroz proaktivni pristup očuvanju mentalnog zdravlja. Prethodile su joj publikacije „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja“ (2010.) pripremljena s namjerom da posluži kao polazište za raspravu o kapacitetima psihologije za djelotvorne intervencije u području zaštite i unaprjeđenja mentalnog zdravlja i prevencije problema mentalnog zdravlja, te publikacija „Psihologija u zaštiti mentalnog zdravlja; prijedlog smjernica za psihološku djelatnost u zaštiti i promicanju mentalnog zdravlja“ (2011.) u kojoj su operacionalizirane i definirane aktivnosti i poslovi kojima psiholozi mogu pridonijeti ostvarenju ciljeva, odnosno učinkovitosti i uspješnosti mjera djelovanja definiranih u prioritetnim područjima Nacionalne strategije.

Ovaj izdavački pothvat svrstava Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske u red županijskih zavoda za javno zdravstvo koji prednjače u stručnim aktivnostima, a psihologe Sinišu Brlasa i Marinu Pleša među istaknutije stručnjake koji se u našoj zemlji bave problemom zaštite i očuvanja mentalnog zdravlja ljudi.