Sjene dvorca – kulturni krajolici kroz kazalište sjena

Objavljeno:

Međunarodni dan muzeja 2016. u Gradskom muzeju Virovitica

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja, 18. svibnja, pokrenuo je 1977. godine Međunarodni savjet za muzeje (ICOM). Svake godine svojim članovima (muzejima i stručnjacima koji rade u muzejima) ICOM preporuča temu vezanu za aktualne trendove i zbivanja u muzejskoj zajednici. Tom prilikom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom očuvanju.

Zadana tema ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja „Muzeji i kulturni krajolik“ dodatno ističe misiju muzeja kao ustanova koje su odgovorne osim za baštinu koju čuvaju u muzejima i za baštinu u njihovom okruženju, odnosno očuvanje kulturnih krajolika.

Gradski muzej Virovitica uključio se u 21. muzejsku akciju HMD-a KLIK na kulturni krajolik aktivnostima koje multimedijalnim alatima prezentiraju promjene u motivima kulturnog krajolika grada Virovitice i njegove ruralne arhitekture kroz fotografsku i dokumentacijsku građu Muzeja.

Predstavili smo nekoliko albuma kompiliranih iz građe i fototeka Arheološkog, Kulturno-povijesnog, Etnološkog i Likovnog odjela obradivši četiri tematske cjeline kulturnih krajolika grada Virovitice: UTVRDU, DVORAC PEJAČEVIĆ, tradicijske KUĆE SLAMNJAČKE i projekt uređenja ŠETALIŠTA EDITE SCHUBERT. Albumi su postavljeni na facebook i mrežnu stranicu Muzeja u periodu od 18. travnja do 18. svibnja, a na sam MDM bilo ih je moguće pogledati u obliku kompjuterske prezentacije u prostoru Dvorca.

Relevantan dio programa obilježavanja Međunarodnog dana Muzeja činilo je predavanje uz PowerPoint prezentaciju pod nazivom „REVITALIZACIJA SREDNJOVJEKOVNIH UTVRDA“. Ovu zanimljivu ali zahtjevnu temu pripremila je apsolventica jednopredmetne arheologije na Sveučilištu u Zadru, Sanja Baškarad iz Virovitice u dogovoru sa Silvijom Salajić, arheologom i muzejskim savjetnikom u Gradskom muzeju u Virovitici. Prezentaciji se odazvao prvi razred Katoličke gimnazije s profesoricom Nikolinom Mihić, ali i nekolicina zainteresiranih odraslih. Sanja Baškarad nas je uvela u predavanje s poučnim crtanim filmom koji prikazuje gradnju nizinskih utvrda.

Nakon što nam je objasnila tipove utvrda, zadržala se na nekim primjerima dobro konzerviranih utvrda uklopljenih u turističku ponudu, u Europi i kod nas. Od renesansnog festivala u Koprivnici postepeno je došla i do virovitičke utvrde. Sažeto je objasnila njezinu povijest, te budućnost na osnovu geofizičke snimke i prijedloga prezentacije temelja sjeveroistočne kule. Detaljnije objašnjenje virovitičke utvrde dala je Silvija Salajić.

Program smo završili premijernom izvedbom predstave ˝SJENE DVORCA˝ osmišljene i realizirane povodom ovogodišnje teme MDM-a u svrhu muzejske pedagogije. Suradnjom Dramskog studija Kazališta Virovitica i Muzeja nastala je kratka predstava kombinacijom više tehnika uključujući kazalište sjena. Kroz koncept sažetog putovanja kroz vrijeme predstava dramsko-scenskim efektima vizualizira ˝obrise˝ događaja iz prošlosti i sadašnjosti dvorca Pejačević, te pogled na budućnost ovog značajnog krajolika Virovitice.

Predstavu je financijski podržalo Ministarstvo kulture RH.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...