Škole, vrtići i fakulteti se zatvaraju na dva tjedna

0
1422
Andrej Plenković
Andrej Plenković

Nakon sastanka Nacionalnog stožera civilne zaštite i ministara u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković održao je presicu. Rekao je još jednom da je u Hrvatskoj potvrđen 31 slučaj zaraze koronavirusa.

“Sjećate se kad je bila situacija s ministrom zdravstva Kujundžićem, tada sam rekao da je ovo tema kojoj se treba posvetiti sto posto”, rekao je Plenković. Najavio je da će se ministar Marić danas razgovarati s gospodarstvenicima. Kaže kako nema potreba za panikom i da nije potrebno da građani masovno kupuju namirnice,

“Što se tiče ekonomskih mjera, fokusirat ćemo se na radna mjesta. Odgodit ćemo plaćanje poreza na dohodak, poreza na dobit i doprinosa”, rekao je Plenković i najavio kako će donijeti žurni paket zakona.

ZATVARAJU SE ŠKOLE NA DVA TJEDNA

Premijer je najavio da po uzoru na Istarsku županiju od ponedjeljka zatvaraju sve škole. “S obzirom da je školski sustav iznimno bitan, mi ćemo od ponedjeljka na dva tjedna prekinuti svu nastavu”, najavio je Plenković. Najavio je da će svi ravnatelji i nastavnici biti u školama te da ih roditelji koji nemaju kamo s djecom mogu dovesti.Advertisement

Ranije danas iz Nacionalnog stožera je potvrđeno kako Hrvatska trenutno broji 31 zaraženog koronavirusom (Covid-19). “Potrebno je znati da će broj novooboljelih u Hrvatskoj narednih dana porasti. To je potpuno jasno. Epidemija nije još dosegnula svoj vrhunac, nadamo se da će ubrzo i dosegnuti i početi jenjavati”, kazao je na konferenciji ministar zdravstva Vili Beroš.

NEMA LOKALNE TRANSMISIJE

Članovi stožera istaknuli su da još uvijek u Hrvatskoj nije zabilježena lokalna transmisija, već da je riječ o bliskim kontaktima i uvezenim zarazama.

“Ove bolesti i infekcije ne treba se bojati kao velike pošasti. Trebamo biti oprezni što jesmo, nastojimo smanjiti lokalnu transmisiju. U tom kontekstu, možemo imati savršene mjere, međutim, odgovornost svakoga nas je najveća u ovom trenutku. Izbjegavati javna okupljanja, poslovne poduhvate koji nisu nužni i ponašati se sukladno preporukama Zavoda za javno zdravstvo. To je ono što može znatno utjecati na epidemiološku sliku”, poručio je Beroš.

DEMANTIRALI VIJESTI O NAČINU TESTIRANJA

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotićkazala je kako je poptuno netočno da se ne testiraju drugi osim bliskih kontakata zaraženih. “Testirano je 525 ljudi, prema tome testirano je jako puno, ne samo ljudi i njihovi bliski kontakti”, izjavila je dodavši da su testovi samo sredstvo ograničavanja i praćenja bolesti, a da nisu mjera prevencije.

Apelirala je na odgovorno i ozbiljno ponašanje stanovništva, izbjegavanje svih mogućih rizika i kontakata s inozemstvom, ali i na to da panika čini štetu. Markotić je kazala da i svatko onaj tko je “malo šmrcao”, ne treba odmah hrliti u zdravstvene ustanove, već trebaju telefonski najaviti svoj dolazak.

NADZOR SAMOIZOLACIJE

Upitan o mjerama nadzora za osobe kojima je određena samoizolacija, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio je kako ne postoji mogućnost epidemiologa da fizički nadziru osobe koje su u samoizolaciji, već da su s njima u telefonskom kontaktu. Dodao je da su moguće i druge mjere kontrole, no da je to za sada samo mogućnost.

Naglasio je, međutim, da je najučinkovitija mjera apelirati na svijest građana da poštuju ograničenja mjere samoizolacije.

Volume 0%