Slatina najgora u Hrvatskoj za život i poslovanje! Virovitica? Šesta, ali gledajući odostraga!

Objavljeno:

spot_img

Na listi najboljih hrvatskih gradova za život i poslovanje u prošloj godini, Split je na prvom mjestu, Zagreb je drugi, na trećem je mjestu Rovinj. Slijede Poreč, Rijeka Dubrovnik…

Poduzetnička zona
Poduzetnička zona

Objavljena je usporedna lista 20 prvoplasiranih gradova, ali na njoj nema Osijeka, kao ni jednog grada istočno od Zagreba. Zar je moguće da poduzetništvo i dobra životna klima ne stanuju na kontinentu?

Hrvatsko izdanje magazina Forbes na osnovu Finih godišnjih izvještaja u poslovanju te uz analizu zagrebačkog Ekonomskog instituta i ove je godine kreirao ovu zanimljivu, i čini se za Slavonce, otrežnjavajuću rang-listu.
Brojni parametri

– Osijek je zamalo dohvatio svoje mjesto među najboljima, 22. je na listi – objašnjava Maruška Vizek, voditeljica istraživačkog tima Ekonomskog instituta, te dodaje kako su u obzir uzeli cijeli niz parametara – od indikatora poslovne uspješnosti poduzetnika, preko podataka o izvršenju gradskih proračuna do pokazatelja kvalitete života u gradovima, što uključuje i kulturne aktivnosti, obrazovanje te, primjerice, prosječne netoplaće.

Finine indikatore uspješnosti poslovanja poduzetnika Forbes kombinira s onima državnog statističkog zavoda kako bi se dobili dodatni pokazatelji, poput broja zaposlenih, te sklonosti poduzetništvu mjerenoj brojem poduzetnika na tisuću stanovnika, a uključeni su i podaci o ostvarenom robnom uvozu i izvozu gradova. Istraživanje obuhvaća svih 127 hrvatskih gradova, u kojima živi malo više od tri milijuna stanovnika i posluje 80 tisuća poduzetnika.

Osijek i uz njega Vukovar su se na toj listi posljednji put pojavili 2012. godine, od tada smo bez plasmana. Štoviše za prošlogodišnje objave, dakle za podatke za 2013. godinu poduzetnici grada Osijeka imali su iskazani najveći ostvareni gubitak – 456 milijuna kuna.

No za osječkog dogradonačelnika Vladimira Hama i nije takvo iznenađenje što na listi nema Osijeka.
– Znamo da poduzetnička klima na istoku Hrvatske nije na nekoj zavidnoj razini, stoga se u sinergiji s državom trudimo to promijeniti. Svima nam je u cilju da se Hrvatska razvija ravnomjerno, no mjere koje gradska administracija ima u mogućnosti primjenjivati na poduzetništvo nisu dovoljne – kaže Ham.
Slatina posljednja

– Ako će biti na utjehu Osječanima, ovogodišnji pobjednik Split također se u protekle dvije godine nije pojavio na listi najboljih, a onda, zahvaljujući rezultatima praktično jednog velikog poduzetnika, pa i turističkom uzletu, došao je do ove pozicije – kaže Vizek.

Nakon Osijeka, od “slavonaca” slijedi Županja (37.), a jamačno su tome pridonijeli rezultati dvije jake tvrtke – Sladorane i tvornice kombajna. Požega je 44., Vukovar 47., Ilok 49., a Belišće zaokružuje top-listu od 50 gradova.

– Ne ulazeći u kriterije priprematelja ove liste, no jasno je kako rezultati dvije tvrtke u Belišću, a to su Harburg-Freudenberger i Duropack, koje su ostvarile više od milijardu kuna ukupnog prihoda, pokazuju kako Belišće ponovno ima snažan poslovni zamah – prokomentirao je Zoran Kovačević, predsjednik HGK Županijske komore Osijek.

Dakle, većina slavonskih gradova, ali i onih iz središnjeg dijela zemlje (Bjelovar, Virovitica, Nova Gradiška) je u drugom dijelu tablice. Neslavno posljednje mjesto zauzela ga je Slatina, a među deset najslabijih su i Beli Manastir i Valpovo.

Poduzetnici Hrvatske, obveznici poreza na dobit (bez banaka, osiguravajućih društava i drugih financijskih institucija), njih 104.470, u 2014. godini imali su 830.116 zaposlenih (prema satima rada), 14.620 više u odnosu na 2013. godinu. Ostvaren je ukupan prihod od 618,8 milijardi kuna (povećanje od 3,3 %), ukupni rashodi od 604,9 milijardi kuna (povećanje od 2,3 %), te 9,8 milijardi kuna netodobiti, što je povećanje od 139,5 % u odnosu na ostvarenu netodobit u 2013. godini.

Dario KUŠTRO – Glas Slavonije

Plasman gradova

1. Split
2. Zagreb
3. Rovinj

22. Osijek
28. Koprivnica
37. Županja
42. Daruvar
44. Požega
47. Vukovar
49. Ilok
50. Belišće
57. Kutjevo
71. Orahovica
73. Našice
77. Nova Gradiška
78. Slavonski Brod
90. Vinkovci
92. Donji Miholjac
96. Virovitica
97. Đakovo
115. Pleternica
120. Beli Manastir
124. Valpovo
127. Slatina

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Našu županiju posjetilo 989 turista. Po posjećenosti smo predzadnji u Hrvatskoj

Statistika je skup netočnih podataka, rekli bi naši stari....

Igor Tomljanović je novi potpredsjednik Hrvatskog auto i karting saveza

Dvojica vrhunskih, dugogodišnjih sportaša i poslovnih ljudi novi su...

Martina Jakelić imenovana direktoricom Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije u novom četverogodišnjem razdoblju

Na sjednici Turističkog vijeća Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije, nakon...