Slavonija i Podravina wine not!?: Rujan u Slavoniji i Podravini bit će u znaku vinskog festivala kroz spoj prirode, kulture i eno-gastronomskih senzacija

0
497

Kada su početkom srpnja, iz Londona, s Decantera stigli rezultati hrvatskih vina s ove prestižne svjetske manifestacije, postalo je jasno kako Virovitičko-podravska županija, sve više postaje važna zvjezdica na enološkoj karti Hrvatske. Jer, s Decantera je u VPŽ stiglo osam medalja. Nikad ih nije bilo tako puno kao ove 2021. godine, koju će vinari Virovitičko-podravske županije, posebno vinarije Apolitico i PP Orahovica pamtiti po sjajnim vijestima. Podsjetimo, s Decantera u Londonu, Apolitico se vratio osvojivši srebro (Sauvignon blanc) i dvije bronce (Graševina i Rosé), a PP Orahovica je inkasirao dva srebra (Martin Albus Frankovka i Martin Albus Pinot sivi) i tri bronce (Martin Albus Silvanac zeleni, Frankovka i Frankovka Rose). Dokaz je to kako se na području Virovitičko-podravske županije može proizvesti „svjetsko vino“, ali i putokaz turističkim djelatnicima, kako sljubiti enologiju i gastronomiju i turističke prednosti ovog podneblja i nizine i planine i Dravu i Papuk i pjesmu i bicikle…

U Podrumu Vineda u Vukosavljevici, gdje već godinama sljubljuju vrhunsku kapljicu i gastronomsku ponudu u moderno uređenoj kušaonici, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, predstavila je program vinskog festivala “Slavonija & Podravina wine not!?”. Manifestaciju potpisuje Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a sve u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama, turističkim zajednicama gradova Virovitica i Orahovica, kao i turističkih zajednica općina Čačinci i Pitomača, a sve uz suradnju sa sve agilnijom turističkom agencijom Draft. Ovaj događaj je ponuđen i turističkoj zajednici grada Slatine, ali se oni „nisu pronašli“ u navedenom događaju koji će se održavati u rujnu.

– Ovdje se radi o ciklusu vinskih manifestacija „Slavonija i Podravina wine not!?, možda malo provokativnog naziva, ali htjeli smo zapravo pokazati da mi nismo tipična vinska destinacija, ali da se svakako vinski turizam kod nas počeo razvijati, pa smo tako osmislili ciklus od pet vinskih manifestacija. Svaka je drugačija i tu smo ukomponirali jedno plemićko-vinsko druženje u Dvorcu Janković u Suhopolju, zatim imamo biciklijadu u virovitičkim vinskim vidicima gdje upoznajemo lokalne vinarije, onda imamo poeziju i vino u Interpretacijskom centru Petra Preradovića u Pitomači, nakon toga nam slijedi vinski maraton u Orahovici i piknik na Jankovcu. Dakle, pet različitih manifestacija, za svakog ponešto. Sve to u suradnji s lokalnim turističkim zajednicama – rekla je direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije Martina Jakelić.

“Slavonija & Podravina wine not!?” održavat će se u rujnu. Bit će to „vinski mjesec“ koji starta uz Wine&Cake ladanjsku večer u Dvorcu Janković u Suhopolju 4. rujna. Osam dana kasnije, 12. rujna, održat će se Vinska biciklijada „Virovitičkim vidicima“ koja će se voziti od Golog Brda preko Svetog Đurđa do Rezovačkih vinograda. „Poezija i vino“ nova je destinacija 17. rujna, koja će se održati u Interpretacijskom centru za posjetitelje Kuća Petra Preradovića u Grabrovnici. Dan kasnije, 18. rujna, održat će se „Vinski piknik“ na planini, a mjesto događaja bit će Park šuma Jankovac. Završni dio „Vinskog mjeseca“ zakazan je za 25. rujna, kada će se na području Orahovice održati „Wine&Run“ Orahovica. Start je zakazan na izletištu Jezero, a potom slijedi obilazak PP Orahovice, Vinarije Patkoš, OPG-a Jović, Vinarije Matković, te Destilerije Kostelac.

– Poznati smo po obnavljanju kulturne i povijesne baštine, a cilj nam je pozicionirati se na eno-gastro karti Hrvatske. Ovo je prva vinska manifestacija ekskluzivnog tipa u našoj županiji, program je iznimno bogat i zanimljiv i vjerujemo kako će odaziv biti više nego odličan. Pozdravljamo suradnju naših turističkih zajednica s vinarima koji su zajedno napravili sjajan posao. Virovitičko-podravska županija je poznata po obnovljenoj kulturnoj i prirodnoj baštini kroz EU projekte u proteklih nekoliko godina. Kroz „Vinski mjesec“ ćemo nuditi vina koja se prezentiraju na području naše županije, od Orahovice pa do Pitomače. Imamo što za ponuditi i vjerujem da će ovaj vinski festival zaživjeti, te da će svaki idući biti još bolji i s još više vinara. Vjerujem da će ovaj festival biti posjećen, odnosno da nam rujan neće donijeti neke nove epidemiološke mjere i da će ova manifestacija doista biti ono što smo želimo – rekao je župan Igor Andrović.

Kroz „Slavonija i Podravina wine not!?“, predstavit će se vina i vinari s područja Virovitičko-podravske županije. U Podrumu Vinede, o tome je govorila Andreja Kaša Kovač.

– Ovo je jedna dobra priča gdje se spominje i Slavonija i Podravina, kroz koju će se čuti za nas, vidjeti što radimo, a mi imamo što pokazati. Ovaj dio kontinentalne Hrvatske, Slavonija i Podravina su još uvijek „neotkriveni“ biseri koji zaslužuju dobiti svoje mjesto pod suncem u hrvatskom turizmu. Imamo stvarno dobrih, kvalitetnih i vrhunskih vina, a ovo će biti sjajna prigoda da se predstavimo s njima i na tome smo zahvalni i Virovitičko-podravskoj županiji i Turističkoj zajednici Virovitičko-podravske županije na ovoj inicijativi – zaključila je Andreja Kaša Kovač.

Cijena svake manifestacije bit će 70,00 kuna, ali se može kupiti i paket ulaznica za svih pet događaja vinskog festivala.

– Cijena ulaznice po događaju je 70,00 kuna, uistinu simbolično s obzirom na ono što se svakom posjetitelju nudi, a ako se odlučite za cijeli paket dobit ćete deset posto popusta. Nemojte dugo razmišljati, jer već smo krenuli s prvim rezervacijama – rekao je Davor Deskar iz turističke agencije Draft, partnera Slavonija i Podravina wine not!? festivala.

Svi zainteresirani koji žele posjetiti jednu od pet ili pak svih pet manifestacija, mogu se javiti Turističkoj agenciji DRAFT (e-mail: turisticka.agencija@draftdoo.hr, na broj mobitela 099/ 488 3618 ili putem njihove Facebook stranice), te rezervirati svoje mjesto već na prvoj manifestaciji Wine&cake ladanjska večer u Dvorcu Janković u Suhopolju koja će se održati 4. rujna. Na svih pet događaja, bit će vrsna enologinja i vinarka Ivana Nemet, ambasadorica i voditeljica svih pet vinskih degustacija. (www.vpz.hr, www.icv.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)