Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske županije u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama provodi projekt „Prevencija rizičnih ponašanja kroz specifičnu edukaciju, psihoedukaciju i pomoć mladima u organizaciji slobodnog vremena“. Jedna od aktivnosti je ponovni tisak i podjela slikovnice „Moje slobodno vrijeme“ učenicima prvoga razreda svih osnovnih škola u Virovitičko-podravskoj županiji (prvo izdanje slikovnice bilo je u 2011. godini). To je slikovnica koja je namijenjena najmlađima; djeci predškolskog uzrasta i onima koji tek polaze u osnovnu školu (učenicima prvoga razreda osnovne škole).

Cilj je ove slikovnice proširiti dosege preventivnih aktivnosti i na rani uzrast kako bi se u afirmativnom kontekstu djeci ukazalo na važnost slobodnoga vremena i njegove dobre organizacije kako ono ne bi postalo rizičnim činiteljem u kasnijem rastu i razvoju pojedinca. Stoga je slikovnica pažljivo didaktički i metodički oblikovana i primjereno ilustrirana, nakon višemjesečnih studioznih priprema, te se na primjeren način obraća najmlađima.

Rezultat je višegodišnjih nastojanja kojima se u Virovitičko-podravskoj županiji, slijedom rezultata kontinuiranih istraživanja pojavnosti, slobodnom vremenu djece i mladih kao fenomenu pristupa studiozno i sustavno u širemu kontekstu preventivnih aktivnosti. Slikovnicu su osmislili te vrhunski ilustrirali i grafički oblikovali u studiju Definicija iz Zagreba prema metodičkim i didaktičkim smjernicama Stručnoga savjeta kojega čine prim. mr. sc. Miroslav dr. Venus, Siniša Brlas, prof. i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped.

Članovi Stručnoga savjeta i osobno su obišli pojedine škole u Virovitičko-podravskoj županiji, a namjerno su odabrane manje škole, pa su tako u utorak, 29. listopada 2013. godine posjećene područne škole u Crncu, Velikom Rastovcu, Ćeralijama, Orešcu i Rušanima kako bi najmlađima poručili da tijekom svojega rasta i razvoja imaju oslonac i u stručnjacima različitih profila. Pokazatelj je to kako se osobiti stručni napori u Virovitičko-podravskoj županiji usmjeravaju očuvanju zdravlja djece i mladih.