“SVATKO je zamjenjiv, pa tako i devet najviših rukovodioca Porezne uprave”, rekao je ministar financija Slavko Linić komentirajući da je s dužnosti privremeno premjestio na druga radna mjesta devet rukovodećih službenika Porezne uprave.

Nada

Navodno je ministar financija došao do informacija o izvodima USKOK-a te sumnji u kriminal pa ih je pravovremeno smijenio dok druge “institucije ne obave svoj posao”. No, što su točno zgriješili zamjenik ravnateljice Porezne uprave Zlatko Fabijančić, pomoćnica ravnateljice za strategiju i razvoj Anđa Redžić, pomoćnik ravnateljice za opće, pravne i računovodstvene poslove Željko Glavaš, pomoćnica ravnateljice Porezne uprave za igre na sreću i lokalne poreze Anđela Toth Sesar, pomoćnik ravnateljice za ovršni postupak Miljenko Krželj i pomoćnik ravnateljice za nadzor Damir Živković nitko zapravo ne zna.

SDP-ova ravnateljica opet u aferi i opet je izvlači Linić!

“Ti se službenici, u cilju sprječavanja nastanka moguće štete za Ministarstvo financija obavljanjem poslova u opisu trenutnog radnog mjesta, privremeno premještaju na vrijeme dok postoji sumnja za zlouporabu položaja i ovlasti ili dok se ne pokrene odgovarajući postupak, a najduže do 1. siječnja 2014., sukladno Zakonu o državnim službenicima”, stoji u priopćenju Ministarstva financija.

No, ako je smijenen sam vrh Porezne uprave postavlje se pitanje što je sa šeficom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec, ženom koja je u prošlom sazivu Sabora bila zastupnica SDP-a? Ravnateljica je morala imati saznanja što se događa u Poreznoj, no čini se da je opet pošteđena jer šefici Porezne nije prvi puta da se našla u središtu afere kao i da ju je spašavao upravo Linić.

Uostalom sjetimo se kako je Čavlović Smiljanec prošle godine optužila bivšu HDZ-ovu vladu da je pogodovala nekim poreznim obveznicima i omogućavala im neplaćanje poreza, da bi sve ostalo na toj izjavi. Ravnateljica je tada zapravo branila djelatnike Porezne uprave tvrdeći da su se odluke o poštedama donosile na drugim mjestima. Negativno je odgovorila i na pitanje hoće li netko iz porezne odgovarati za ovo dugogodišnje ignoriranje dugova.

Evo kako je branila djelatnike Porezne uprave

“U svakom slučaju, riječ je o poreznim obveznicima, poduzetnicima, koji su bili u itekako u dobrim odnosima s bivšom Vladom, kojima je bivša Vlada omogućavala da ne plaćaju porezne obveze. Ti isti poduzetnici zapošljavaju veliki broj djelatnika, istovremeno su naplaćivali i radili dobre i unosne poslove za državu, nisu plaćali obaveze, a kad se radi posebno o građevinskoj djelatnosti, svoje podizvođače, odnosno kooperante, nisu uopće isplaćivali i oni su zbog toga došli u velike probleme, upravo zbog takvih”, govorila je ravnateljica.

Nakon te njene izjave otkrilo se da u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj je punih 15 godina za naplatu poreza bila zadužena upravo Čavlović Smiljanec Ostalo je otprilike 500 milijuna kuna nenaplaćenih poreza. No u jeku te afere zaštitio ju je upravo Linić.

“Prema sistematizaciji Porezne uprave djelatnici raspoređeni na radna mjesta na kojima je radila ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec ne obavljaju poslove naplate poreza, stoga ne mogu snositi odgovornost za naplatu poreznih dugova ili biti prozivani u slučaju nepodmirenja tih dugova”, stajalo je posebnom priopćenju Ministarstva financija u kojem se naglašavalo da šefica Porezne nije odgovorna za takvo katastrofalno stanje.

Linić: Ravnateljica Porezne napravila je propust, to nije razlog za smjenu!

Šefica Porezne ostala je na svom mjestu i u veljači prošle godine kada je opet bila u središtu afere. Tada je otkriveno da su protiv ravnateljice Čavlović Smiljanec, čija je primarna zadaća paziti da se obveze prema državi podmiruju na vrijeme, zbog dugovanja u dvije banke pokrenute četiri ovrhe.

“Protiv nje su pokrenuta čak četiri ovršna postupka, od kojih su dva pravomoćno dovršena. Ukupno je riječ o dugu od 173.052,49 kuna, a uključuje glavnicu, kamate, trošak ovršnog postupka i sudske pristojbe”, stajalo je tada u službenom dopisu. Ravnateljica se tada branila da je riječ o sudskim postupcima te da je bila sudužnik kao i da su dugovovi odnosno sporovi s PBZ-Cardom i Zagrebačkom bankom riješeni.

“Kao ravnateljica Porezne uprave ne bi smjela imati obaveze ni prema državi ni osobne obaveze kao niti obaveze prema kreditnim institucijama ili građanima. Propust što je dugove prema kreditnim institucijama izvršila sa zakašnjenjem smatram propustom, ali ne i razlogom za njeno razrješenje”, branio ju je Linić u veljači prošle godine.

Kako radi Porezna, koji su kriteriji i postoji li sprega s lokalnom i državnom vlašću?

Oko samog rada Porezne uprave i direktne veze s političkom vlašću na lokalnom i državnom nivou uvijek bilo sumnji, no to se nikada nije, do sada, moglo i dokazati. Uostalom, redakcija Indexa je bila u posjedu informacija da je Porezna uprava nedavno blokirala veći broj malih poreznih obveznika pa i sa iznosima od oko 20 tisuća kuna iako je dug malo stariji od mjesec dana. S druge strane postoje tvrtke s milijunskim dugovima koje nisu blokirane. Naravno nismo na to nikada dobili suvislo obrazloženje kao ni na sljedeće pitanje.

“Po kojem kriteriju se blokiraju tvrtke s poreznim dugom, odnosno redoslijed blokiranja? Zašto se neka tvrtka blokira prije nego neka druga? Postoji li geografski kriterij, kriterij visine duga ili vremenski kriterij kada je dug napravljen?”, glasilo je naše pitanje.

“Napominjemo da Porezna uprava do sada nije radila razliku među poreznim obveznicima, pa će i u slučaju navedenih pravnih osoba postupati kao i u svim ostalim predmetima poreznog postupka”, odgovorili su nam iz Porezne uprave prije mjesec dana. No, kako se takvo obrazloženje može prihvatiti da je točno, ako je sama ravnateljica rekla da je prije bilo pogodovanja?

U teoriji to ide ovako…

“Postupak ovrhe pokreće se po službenoj dužnosti u slučaju kada porezni obveznik ne plati dug u propisanom roku za dobrovoljno izvršenje odnosno kada dospjeli dug ne plati ni po Opomeni nadležne ispostave Porezne uprave. Postupak ovrhe pokreće se u nadležnoj ispostavi Porezne uprave donošenjem rješenja o ovrsi pljenidbom i prijenosom novčanih sredstava ovršenika koji ima na računu kod banke. Porezna uprava pokreće ovršni postupak protiv svih poreznih obveznika koji u zakonskim rokovima ne podmiruju svoje dužne obveze bez obzira radilo se o fizičkim ili pravnim osobama”, rekli su nam iz Porezne uprave sugerirajući da je sve čisto. I onda mjesec dana nakon ovakvog odgovora da je sve čisto ministar Linić smjeni gotovo cijeli vrh Porezne uprave.

Sve osim ravnateljice!

(Index.hr)