Sredinom ove godine, teglice „Slavonskog meda“ se mogu očekivati na policama trgovina u Hrvatskoj, a u skoroj budućnosti i Europe

Objavljeno:

U dvorani Viro Visoke škole Virovitica održana je svečana sjednica Skupštine Udruge proizvođača Slavonskog meda. Razlog ovoj svečanosti bio je odluka Europske komisije koja je 9. siječnja ove godine donijela Provedbenu uredbu kojom se nalaže upis Slavonskog meda u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Tom uredbom završen je postupak registracije Slavonskog meda na razini EU i otvorena je mogućnost prelaska u iduću fazu i postupak konkretne realizacije projekta za zainteresirane. Inicijativa za zaštitu meda krenula je 2014. godine upravo iz Virovitičko-podravske županije, od tadašnjeg župana, današnjeg ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića te državnog tajnika Tugomira Majdaka.

Osnovana je stoga i Udruga proizvođača slavonskog meda, na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s 44 osnivača iz najprije pet slavonskih županija, a pridružili su im se kasnije i Bilogorsko-podravska te Grad Novska.

Bila je ovo prigoda da se predsjednik Udruge proizvođača Slavonskog meda Željko Vrbos zahvali svima onima koji su dali svoj doprinos da se učini ovaj vrlo važan korak za domaće pčelare. Kako je tom prigodom istakao, druga faza ovog projekta bit će edukacija pčelara, kako bi postigli da domaći med zadovolji svojom kvalitetom te bude kao takav jedinstven i konkurentan na tržištu.

– Ovom skupštinom završavamo prvu fazu postupka zaštite izvornosti našeg Slavonskog meda. Slijedi nam nastavak projekta. Kroz proizvođačku organizaciju slijede nam edukaciju naših pčelara proizvođača. O svemu tome bit će govora na sljedećoj skupštini. Sredinom godine, ako sve bude išlo kako bude trebalo, na policama trgovina očekujem da će se pojaviti Slavonski med od uljane repice i bagrema. Nadamo se da ovaj hladni period nije ostavio značajnijeg traga na naše košnice i pčele, no to ćemo vidjeti kad zatopli. I nadalje nam je problem uvoz meda koji rapidno raste, a izvoz je jako mali, pokriva samo 30 do 40 posto od uvoza – kazao je Vrbos.

Na ovoj svečanoj sjednici osim članova udruge i osnivača, nazočio je i virovitičko-podravski župan Igor Andrović koji je između ostalog istaknuo:

– Zadovoljstvo mi je jer se ova skupština održava ovdje u VPŽ jer je naša županija među najvećim proizvođačima meda u RH. Cijela priča je započela 2014. godine na inicijativu tadašnjeg župana Tomislava Tolušića i županijskog pročelnika Tugomira Majdaka. U zadnje vrijeme se bilježi smanjene i broja pčelara i broja pčelinjih zajednica. Tome je razlog uvoz meda iz Kine i ovom zaštitom Slavonskog meda taj će se uvoz smanjiti. Uz kupovanje domaćeg kvalitetnog Slavonskog meda poticat će se domaća proizvodnja i potrošnja meda.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tugomir Majdak bio je uz Tomislava Tolušića idejni začetnik zaštite izvornosti Slavonskog meda.

– Sedam je županija sudjelovalo u ovom procesu koji je trajao četiri godine, a sve je počelo na području Virovitičko-podravske županije. Sljedeća faza je edukacija pčelara kako bi oni znali što znači specifikacija proizvoda. Tu će pomoći i Ministarstvo poljoprivrede, a vjerujem i županije da bi u konačnici med bio plasiran na tržište pod imenom Slavonski med – rekao je Majdak.

Na ovoj svečanoj sjednici osim članova udruge i osnivača, nazočio je i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić koji je obraćajući se nazočnima kazao:

– Ova ideja Slavonskog meda potekla je Virovitičko-podravske županije, ali i naših ostalih slavonskih županija, prvenstveno kako bi naši pčelari i proizvođači svoj proizvod plasirali po boljim cijenama, ali i kako bi on bio prepoznatljiv na tržištu u Hrvatskoj i u Europi. Ovo predstavlja daljnji iskorak u proizvodnji meda, a Ministarstvo poljoprivrede pomoći će u daljnjem razvoju ovog projekta, prije svega s marketinškim aktivnostima kako bi Slavonski med bio prepoznat na nacionalnoj i europskoj razini.

Uz brojne pčelare, ovoj sjednici skupštine nazočio je i zamjenik župana VPŽ Darko Žužak, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, kao i predstavnici drugih županija koje sudjeluju u ovom projektu. (www.vpz.hr, www.icv.hr, bs, Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

U Virovitičko-podravskoj županiji 38,4 posto manje Srba, ostaju bez prava na izbor zamjenika župana

Konačni rezultati popisa stanovništva provedenog 2021., objavljeni prošli četvrtak,...

Slatinčaninu Magic Leonu zlatni gumb u Supertalentu

Nakon 11 godina pred žiri Supertalenta ponovno je stao...

Cijena grijanja ostaje ista pa stanarima stambenih zgrada u nadolazećoj sezoni neće rasti troškovi

– Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica...