Srednja škola Stjepana Sulimanca dobila je novi traktor Zetor Proxima

Objavljeno:

Te 2007. godine, Virovitičko-podravska županija kupila je Srednjoj školi Stjepana Sulimanca traktor koji im je bio potreban za provođenje nastave. Bilo je to još „u staroj školi“. Danas, 11. godina kasnije, „stari IMT još neće otići u mirovinu“, ali novi Zetor je „gazda u dvorištu“.

Za obradu 23 hektara zemlje, Srednja škola Stjepana Sulimanca, od Ministarstva poljoprivrede, dobila je novi traktor Zetor Proxima HS 120 koji je nabavljen u sklopu projekta “Obrazovanjem u poljoprivredi za bolju budućnost Hrvatske”, a kojeg Srednja škola Stjepana Sulimanca provodi u partnerstvu sa Srednjom školom “Stjepan Ivšić” iz Orahovice. Dio je to projektnog poziva Ministarstva poljoprivrede pod nazivom “Promocija i jačanje kompetencija strukovnih zanimanja u poljoprivredi 2017.” Vrijednost cjelokupnog projekta je 930.879,71 kn i u cijelosti je financiran sredstvima Ministarstva poljoprivrede.

Time će kudikamo lakše biti obraditi 23 hektara zemlje koliko obrađuje Srednja škola Stjepana Sulimanca. Njihova ekološka kamilica „hit“ je kod hrvatskih i austrijskih firmi koje se bave otkupom ekološki čiste kamilice. No, na tih 23 hektara zemlja, Pitomačani, uz ljekovito bilje, uzgajaju, suncokret, soju, bundevu, a u plastenicima je tu povrće, a imaju i voćnjak, vinograd. Oni su se u potpunosti orijentirali na ekološku, a novi Zetor, koji će voziti traktorist operater, dok će učenici sjedeći uz njega u kabini, učiti kako s njim raditi, te će se time osuvremeniti obrazovni proces.
Sve to, moglo se čuti na svečanosti primopredaje ovog traktora, na kojoj su između ostalim nazočili: saborski zastupnici Josip Đakić i Vesna Bedeković, virovitičko-podravski župan Igor Andrović sa zamjenicima Marijom Klementom i Darkom Žužakom, načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, sport i tehničku kulturu VPŽ Vesna Šerepac, ravnatelj Srednje škole Stjepana Sulimanca Pitomača Josip Ivoš, kao i ravnatelj Srednje škole Stjepan Ivšić Orahovica Zorislav Milković, te brojni profesori, učenici…

U uvodu, svima su se zahvalili ravnatelj Josip Ivoš i načelnik Općine Pitomača Željko Grgačić, naznačivši značaj ovog projekta, posebno za Srednju školu Stjepana Sulimanca koja je jedna od najboljih poljoprivrednih škola u Hrvatskoj. Osim toga, Josip Ivoš je naznačio sljedeće.

– Srednja škola Stjepana Sulimanca zajedno s osnivačem, Virovitičko-podravskom županijom, radi sve kako bi postali Centar za kompetencije vezan za poljoprivredu. Moderna smo škola koja radi na poboljšanju uvjeta rada i zato vjerujemo kako možemo ostvariti Centar za kompetenciju u Pitomači.

Virovitičko-podravski župan Igor Andrović, u svom obraćanju, naglasio je sljedeće:

– S razvojem obrazovanja dolazi i do razvoja gospodarstva, poljoprivrede i cijelog društva. Ovo je velik projekt za ovu školu. Srednja škola Stjepana Sulimanca je jedna od najboljih poljoprivrednih škola u Hrvatskoj. To je škola koja prati trendove. Ulaganja u bolje obrazovne uvjete nastavit će se i u budućnosti. Virovitičko-podravska županija je osnivač srednjih škola, te ćemo mi nastaviti i nadalje ulagati u još bolje uvjete za obrazovanje, kako našim učiteljima i profesorima, tako i učenicima.

Vesna Bedeković, saborska zastupnica kao i predsjednica Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Hrvatskog sabora je kazala.

– U sustavu strukovnog obrazovanja, ključno je obrazovanje temeljeno na radu. U takvom sustavu, ako želimo govoriti o osuvremenjenju strukovnog obrazovanja, trebamo staviti u fokus omogućavanje učenicima takvih kompetencija da oni nakon završetka obrazovanja, steknu takve kompetencije da odmah stupe na tržište rada. Upravo ovaj model u Srednjoj školi Stjepana Sulimanca, daje učenicama uz teoretsko znanje i praktične vrijednosti. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača spada u red najbolje opremljenih strukovnih škola u Hrvatskoj. Mi smo ovdje svjedočili primopredaju jednog stroja koji će omogućiti suvremen pristup nastavi. No za sve to ključni su ljudi. Ako želimo osuvremeniti sustav strukovnog obrazovanja, moramo voditi brigu o kompetentnosti ljudi koji će osposobljavati učenike sa znanjem – istaknula je saborska zastupnica Vesna Bedeković.

Saborski zastupnik i predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane Josip Đakić je u svom obraćanju rekao.

– Svaki suvremeni napredak doprinijet će i većem prihodu. Svima nama cilj je da u dualnom sustavu obrazovanja, naši mladi uz rad, uz praktičnu nastavu, usvoje teoretska znanja i postanu kvalitetni poljoprivrednici, budu vlasnici kvalitetnih OPG-ova. Samo najeduciraniji mogu biti i konkurentni na tržištu, a tome, i ovaj traktor, te takvi i slični projekti, idu u prilog mladim naraštajima – podcrtao je Đakić.

Ovo je inače u posljednjih 10 godina najvrjedniji pojedinačni komad opreme nabavljen za Srednju školu Stjepana Sulimanca, a služit će za sve zahvate i agrotehničke mjere na školskom poljoprivrednom imanju koje obuhvaća 23 hektara oranica, voćnjak, vrt i plasteničku proizvodnju. Ključeve traktora, uručio je predstavnik tvrtke POD proizvodnja opruga d.o.o iz Dežanovca. Škola će nabavom ovog suvremenog stroja ostvariti značajne uštede od nekoliko desetaka tisuća kuna godišnje koje će moći iskoristiti za ulaganje u nastavu, a mogućnost obrazovanja na najnovijim i najmodernijim poljoprivrednim strojevima i mehanizaciji sigurno će privući nove đake u poljoprivredna zanimanja. Srednja škola Stjepana Sulimanca iz Pitomače zajedno s osnivačem Virovitičko-podravskom županijom i u suradnji s Općinom Pitomača ulaže značajne napore kako bi stekla uvjete da u skoro vrijeme postane centar kompetencija za sektor poljoprivrede i agroturizma. (www.vpz.hr, Fotografije: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni