Od veljače do travnja ove godine na fakultetima i institutima diljem svijeta preko 10 000 srednjoškolaca provest će jedan dan poput znanstvenika analizirajući stvarne podatke prikupljene na najvećem i najsnažnijem sudarivaču čestica na svijetu “Large Hadron Collider” (LHC) smještenom na CERN-u (Europski laboratoriju za fiziku elementarnih čestica). U Gimnaziji Petra Preradovića u Virovitici u ponedjeljak 22. veljače, s početkom u 9h00, pedesetak srednjoškolaca provest će jedan radni dan poput znanstvenika na CERN-u. Međunarodni istraživački radni dan srednjoškolaca (International Masterclasses) započet će predavanjima o programu istraživanja na CERN-u te metodi analize događaja sudara protona ubrzanih u LHC-u koji su snimljeni CMS (Compact Muon Solenoid) detektorom, nakon čega slijedi analiza podataka. Kulminacija ovog, po svemu za sudonike jedinstvenog radnog dana, je videokonferencija s CERN-om i drugim institutima radi prezentacije, usporedbe i diskusije rezultata analize koje su dobili srednjoškoloci u drugim gradovima diljem Europe i svijeta koji su taj dan analizirali podatke.

Cern

Sudarivač čestica LHC fizičari koriste za studiranje najelementarnije građe materije. Istraživanja na CERN-u znantno unapređuju i produbljuju naše razumijevanje subatomskog svijeta, strukture i razvoja svemira. Rezultati istraživanja na CERN-u se prate s velikom pažnjom ne samo od strane fizičara već i široke javnosti. Međunarodni nastavni dan omogućuje sredjoškolcima da dožive iskustvo istraživanja na najdirektniji način. Naime, ideja vodilja programa je omogućiti đacima iskustvo jednog stvarnog radnog dana znanstvenika. Srednjoškolci će taj dan raditi rame uz rame s znanstvenicima i osjetiti kako je raditi moderna istraživanja u fizici.

U autentičnoj atmosferi đaci stječu uvid u međunarodnu organizaciju modernih istraživanja, a istovremeno i uče o subatomskim česticama kroz lako razumljive prezentacije fizičara direktno uključenih u istraživanja. Učenici će analizirati produkte sudara elementarnih čestica ubrzanih gotovo do brzine svjetlosti u 27 kilometara dugom kružnom LHC akceleratoru, snimljenih posebno izgrađenim detektorima. Četiri eksperimenta: ATLAS, CMS, LHCb i ALICE ustupila su svoje podatke za ovaj edukacijski program. Zanimljivo je da đaci mogu u podacima koje analiziraju, ponovo otkriti Higgsov bozon, elementarnu česticu otkrivenu prije dvije godine, a čije je otkriće prošle godine nagrađeno Nobelovom nagradom.

Znanstvenici u 200 sveučilišta i instituta u 40 zemalja ugostit će preko 10 000 srednjoškolaca. Globalna, svjetska razina ovog događanja odražava prirodu planetarne kolaboracije u eksperimentalnoj fizici elementarnih čestica, koja se najviše ostvaruje kroz CERN. Polaznici će iskusiti globalni aspekt istraživanja kroz videokonferenciju kojom se zaključuje ovaj istraživački dan srednjoškolaca. Putem video veze s CERN i institucijama sudionicima u drugom zemljama polaznici će prezentirati rezultate svojih istraživanja – baš onako kako to rade i fizičari u međunarodnim kolaboracijama.

Glavi koordinator International Masterclasses je dr. Uta Bellow, Technical University Dresden, u uskoj suradnji s programom QuarkNet i International Particle Outrach Group (IPPOG). IPPOG je neovisni odbor predstavnika država uključenih u istraživanja na CERN-u. Zadaća IPPOG odbora je učiniti fiziku elementarnih četica dostupniju široj javnosti.

Ovo događanje na u Virovitici, organizirali su znanstvenici s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje iz Splita koji rade na CERN-u, Nikola Godinović, Marko Kovač, i Ivica Puljak u uskoj suradnji s profesoricom Slobodankom Polašek i ravnateljicom Jasminkom Viljevac.