Štete od mraza prema prvim priopćenjima, procijenjene na 87.743.821,15 kuna

Objavljeno:

Na području Virovitičko-podravske županije, štete od mraza su, prema prvim priopćenjima, procijenjene na 87.743.821,15 kuna

Prema podacima Ministarstva poljoprivrede, šteta od elementarne nepogode mraza i niske temperature, koje su u razdoblju od 26. do 30. travnja 2016. godine na velikom području Republike Hrvatske uzrokovale značajne materijalne štete na poljoprivrednim kulturama, posebice voću, vinovoj lozi, žitaricama i povrtnim kulturama u ranim fazama razvoja procijenjene su, prema prvim službenim priopćenjima na 962.995.342,92 kn. Štete na voćnjacima i vinogradima kreću se u rasponu od 50 do 100 % prinosa, dok se štete na povrtlarskim kulturama i žitaricama kreću u rasponu od 30 do 70 posto.

Do sada je ukupno osamnaest županija proglasilo elementarnu nepogodu od mraza na područjima gradova/općina pogođenim ovom nepogodom. Na području Virovitičko-podravske županije, prema prvim priopćenjima, šteta od ove elementarne nepogode, procijenjena je na 87.743.821,15 kuna. Podatke od općina i gradova prikupljao je Upravni odjel za gospodarstvo, poljoprivredu i europske fondove Virovitičko-podravske županije.

Podsjetimo, obnašateljica dužnosti župana Virovitičko-podravske županije Sanja Bošnjak 4. svibnja je donijela odluku o proglašenju elementarne nepogode MRAZ na području grada Virovitice te općinama Čačinci, Gradina, Lukač, Pitomača, Sopje, Suhopolje, Špišić Bukovica i Voćin.

Elementarna nepogoda je proglašena zbog vremenskih nepogoda uzrokovanih izrazito niskim temperaturama-mrazom, 26. travnja 2016. godine, a kojom su na navedenom prostoru nanesene velike materijalne štete na poljoprivrednim kulturama (ratarskim, povrtlarskim, industrijskim) i trajnim nasadima.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Marginalci su najgledaniji hrvatski film ove godine

Interes za domaćom hrvatskom komedijom itekako postoji. Jedan od...

Gradski muzej Virovitica sada je nominiran i za nagradu Europske muzejske akademije

U povodu osvajanja nagrade ŽIVA 2022. za najbolji slavenski...