Stiže nevrijeme – kiša, olujni vjetar i pad temperature

Objavljeno:

Zbog naglog promjena vremena Meteoalarm DHMZ-a objavio je upozorenja za cijelu Hrvatsku. Crveno upozorenje za regije Zagreb, Rijeka i Osijek gdje se očekuje olujan vjetar s orkanskim udarima te grmljavina i obilna kiša.


Dolazak, i prolazak, vlažnog i relativno hladnog zraka bit će brz i žestok. Počet će u prvim satima srijede na zapadu i posebice sjeverozapadu Hrvatske, a završiti najvjerojatnije već kasno poslijepodne i navečer, najkasnije na dubrovačkome području.

Najvjerojatnije će iznimno vjetrovito već u noći, između 2 i 5 sati

Pritom će sigurno biti jakog, ponegdje i olujnog vjetra, ne samo na udare. Štoviše, u mnogim je mjestima, i kopnene Hrvatske, što nije odviše često, te osobito na Jadranu, velika vjerojatnost i orkanskih udara vjetra, brzine i veće od 90 km/h, i to sjevernog i sjeverozapadnog, na Jadranu i bure!

Najvjerojatnije će iznimno vjetrovito već u noći, između 2 i 5 sati, biti u Međimurju, Hrvatskome Zagorju i sjevernoj Podravini, malo poslije i na zagrebačkome području, Banovini i zapadnoj Slavoniji, a od 6 do 11 sati i u većini istočne i gorske Hrvatske. Tada će zapuhati i bura na sjevernom Jadranu, i dijelu srednjeg, a oko podneva i u južnijim krajevima, gdje će još prijepodne, ponegdje i u rano poslijepodne biti juga i jugozapadnjaka.

Obilni pljuskovi, grmljavina, moguća i tuča…

Osim vjetra, u gotovo cijeloj je Hrvatskoj vrlo velika vjerojatnost pljuskova, mjestimice i obilnijih, tijekom kojih u kratkom vremenskom razdoblju, gdjegod i manje od ure, može pasti i više od 30 litara kiše po četvornome metru. A ne smije se zanemariti ni mogućnost mjestimične tuče, koja u ovom dijelu godine nije česta pojava, ni tijekom dana, a posebice ne u drugom dijelu noći i ujutro.

Pad temperature!

Noć i jutro u većini će zemlje biti najtopliji dio dana. Za razliku od ponedjeljka i utorka, uz poslijepodnevnu temperaturu zraka najčešće oko 20°C, pa i malo višu, u srijedu će u mnogim mjestima kopnene Hrvatske biti i za desetak stupnjeva hladnije. Istodobno na Jadranu će pad temperature biti manji, najmanji u Dalmaciji, gdje čak mjestimice može biti i malo toplije nego u utorak.

Snijeg u gorju!

Nakon ponedjeljka, kada je i na višim meteorološkim postajama DHMZ-a (www.meteo.hr) bilo iznad 10°C, štoviše, na Sljemenu 18, a na Pargu čak 19°C, u srijedu će temperatura na visinama iznad 1000 metara biti samo oko 0°C, pa i niža, pa će se stvoriti uvjeti i za snijeg. Ne samo padanje, nego mjestimice vjerojatno i za njegovo zadržavanje na podlozi, pa i stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, ponajprije u Gorskome kotaru i Lici, te posebice u planinama Bosne i Hercegovine, gdje će snijeg, osim u srijedu, vrlo vjerojatno povremeno padati i u nastavku tjedna.

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni