Već zamalo četiri godine pišem kolumne za virovitičke portale, dodirujući i gradske teme, no do danas nisam NIKADA dobio poziv ni za kakav skup u organizaciji Grada ili Županije. Da ne budem nezgodan svjedok, ili da ne bi kojim slučajem nešto priupitao, tko zna…?

Dobro je stoga došao radio prijenos aktualnog sata Gradskog vijeća, održanog 9. srpnja 2012.popodne koji je omogućio i nama nepozvanima prisustvovati bar jednom dijelu sjednice koju je vodila predsjednica Gradskog vijeća Lahorka Weiss, koja bi usput napomenula da sa mnom nije u rodu, što je točno, kao što je točno da nisam ni ja u nikakvu rodu s njom. Dakle, nepotizma nema!

ŠTO PITAJU GRADSKI VIJEĆNICI VIROVITICE?

Idemo redom postavljanja pitanja gradskih vijećnika!

Radno vrijeme Gradske tržnice nedjeljom i blagdanima?? Trebalo bi omogućiti i trgovinama i radnjama koje gledaju prema unutrašnjoj strani tržnice, kao i štandu s voćem i povrćem, da, ukoliko žele raditi i nedjeljom i blagdanima, to i čine. Naime, zbog spajanja blagdana i radnih dana i po nekoliko dana ne može se do unutrašnjosti tržnice i time smo mi građani u središtu grada, a bez mogućnosti auto-posjete trgovačkim središtima, oštećeni u mogućnostima nabavke svakodnevnih namirnica i potrepština. Isto tako i putnik namjernik u Viroviticu za blagdane, kada je mnogo toga zatvoreno, imao bi mogućnost razgledati tržnicu i ponešto kupiti.

Dom hrvatske vojske?? Mrtvi kapital, nedovoljno ili vrlo slabo iskorišten objekt prije, ali i otkako je u vlasništvu grada. Prava je grehota da tako lokacijski dobro položen objekt godinama je uglavnom zatvoren i neiskorišten. To je otprilike isto kao kada bi imali veliku kuću, a u njoj nekoliko prostorija pa i najljepšu, koju ne bi koristili. Uz to, kao kinoljubac poželio sam pogledati nekoliko domaćih pa i stranih filmova, ali nisam mogao jer u Virovitici već dugo vremena nema kina. Grad s oko 23 000 stanovnika treba imati kino i vjerujem da bi se stara kino-dvorana u Domu vojske mogla koristiti za projekciju filmova pa da vidimo i Leu i Dariu, Kotlovinu, Neka ostane među nama, pa Angelinu Jolie i njen razvikani film „U zemlji krvi i meda“, naravno i mnoge druge koje čekamo na TV. Nekada Dom JNA a danas Dom hrvatske vojske može s malim ulaganjima postati multimedijalni kulturni centar, mjesto okupljanja i mladih i starih, kao što je ovaj objekt bio iskorišten u „dobra, stara vremena“. I samo da bude to aktiviranje Doma što brže, bez suvišnih projekata, idejnih i drugih rješenja,(dogradnja može, ali „u hodu“, neka se otvore vrata kina, restorana, ljetne terase, neka se krene…). Nismo toliko bogati grad da bi imali mrtve kapitale, kako je Josip Kozarac, svojevremeno nazvao zapuštenu, neobrađenu slavonsku zemlju!

ŠKAKLJIVA PITANJA!!

Mr. Siniša Prpić je, kao obično, postavio škakljiva pitanja, a gradonačelnik Ivica Kirin mu je pojednostavljeno odgovarao. Naime, po tko zna koji put mr. Prpić je pitao hoće li oporba dobiti pristup nedjeljnim emisijama Radija Virovitice gdje gradonačelnik i predstavnici gradske uprave razgovaraju na razne, pretežno, gradske teme. Gradonačelnik Kirin je pitao zašto njega, npr. ne zovu u emisije kada oporba nastupa na Urbanim radiju i primijetio da će uskoro izborna kampanja za novo Gradsko vijeće i izbor gradonačelnika kada će oporba dobiti priliku, izjasniti se i o vrućim pitanjima razvoja grada.

Izgleda i gradonačelniče Kirin je nasjeo na ono što nam sada Kukuriku koalicija priča, a ranije je tvrdio HDZ: da se vlast mijenja svake četiri godine itd. Javnost rada državnih tijela ustavna je kategorija i nju je vlast dužna osigurati tokom predizborne kampanje, ali i doslovno, svakog dana. Cijelog mandata, dakle, oporbi je mjesto u emisijama Radija Virovitice koja je gradski radio, a ne privatna radio postaja, dakle, treba biti servis svih građana, stranaka, udruga… Slušatelji žele dijalog vlasti i oporbe bukvalno, svaki dan, a ne jednoumne informacije! Jer, nećemo valjda slušati samo Pitomi radio da bi saznavali što se događa u – Virovitici??

Bilo je riječi i o minusu u gradskom proračunu te kako ga se planira „pokriti“ kada ne ide prodaja gradskih parcela na očekivani način! Gradonačelnik Kirin poručio je građanima da mogu mirno spavati, novaca ima, tu je komunalna naknada, a deficit je najveći tamo gdje se najviše para dijeli tj., ako sam dobro razumio, u Zagrebu. Pitanje: nije li gradonačelnik Kirin u vrijeme kada je obavljao dužnost ministra unutarnjih poslova također doprinosio minusu u državnom proračunu???

Uglavnom ,ostalo je nejasno kako se puni gradski proračun, koliki je stvarni minus, i hoćemo li ga pokriti novim zaduživanjem grada ili povećanjem ionako visoke komunalne naknade??

Bilo je opet riječi o financiranju projekta zvanog Edita Schubert, kojim smo dobili šarenu, meni simpatičnu fasadu zgrade u središtu grada, ali nismo dobili uvjerljiv odgovor zašto projekt nije išao kao dio javne nabave, a to znači preko natječaja!??

Ukratko, objašnjenja tipa „Hvalite me usta moja!“, ne bih dalje komentirao, znači, ne moram biti svakom loncu poklopac, a i postalo je popularna uzrečica: „Ne bih to komentirao (-la)!“

KAKOFONIJA?

…Ljeto je, omare su teške, i KAKOFONIJA na Gradskom vijeću koja se povremeno čula, nije baš da pridonosi boljem raspoloženju građana. Iznenađenje je da se nije čulo vijećnike SDP-a, navodno čak troje njih nije sudjelovalo na sjednici – možda su imali opravdane razloge, ne znam, samo znam da se jedan od njih, kažu mi, u to vrijeme nalazio – u Beču! To odsustvo vijećnika SDP-a baš i nije simpatično, tim više, kako se šuška, koalicija SDP-a i HSPD-a ima neke veće planove u vezi osvajanja vlasti u gradu. Naravno svatko ima pravo pokušati zadobiti povjerenje Virovitičana na lokalnim izborima iduće godine, no dojma sam da se najkvalitetniji ljudi klone politike, da zamjenskih timova nema ni u obrisima, da o vizijama razvoja Virovitice ne govorimo.

Već pomalo hlapi sjećanje na grijehe HDZ-a, koji su bili referentna točka prilikom glasovanja za Sabor u prosincu prošle godine, kada su Kukurikavci dobili većini u Saboru RH. Međutim, gotovo da se svi slažu da su Čačić i Milanović tj. HNS i SDP u rekordno kratkom vremenu prokockali mnoge šanse, a kao šlag na pokvarenu tortu dolazi glas ministra financija Linića da smo u izvanrednom stanju, da dolazi MMF, dakle, strani bankari bi nam mogli krojiti kapu…

I neka: ako mi sami nismo sposobni u jednoj od resursima najbogatijih zemalja na svijetu, stvoriti blagostanje, onda neka nam stranci i dalje, pa i nemilosrdno, kroje kapu. Onda ćemo, ako se usvoji zakon o porezu na imovinu, na pladnju dati strancima i naš krov nad glavom tj,. bud zašto prodavati kuće, stanove, zemljišta…, naime, nastaviti trčati u – pogrešnom pravcu! Kada sam se našao u zavičaju negdje 2007. godine, još sam mogao financijski disati, no nakon ovih udara cijena, to je sve teže, moje dvije mirovine, hrvatska i austrijska, pokrivaju hranu i komunalije (struja, plin…) ali manevarskog prostora više nema! A držim da nisam golać, pa se pitam kako je onima koji jedva spajaju kraj s krajem???

Ali, briga hrvatske tajkune i tajkunčiće za malog čovjeka! Oni, niti su ga ikada poznavali, niti će upoznati. Eno tajkuna i tajkunčića na Jadranu, baškare se u svojim ljetnikovcima, vilama, „vikendicama“ ili tko zna gdje, nadležni ministar se hvali s boljom turističkom sezonom, tek usput navodeći da je 5 % manje domaćih turista na Jadranu, nego prošle godine.

Lijepo je čuti kako se u Virovitici planiraju nova dječja igrališta, igrališta za osobe treće dobi odnosno boćalište, bit će i igrališta za djecu s poteškoćama u razvoju…

Kada padnem u depresiju ili kada me virovitička omarina teška 33 stupnja Celzijusovih povuče prema tlu, ili pak kada me uhvati ogorčenje, samo se pitam: gdje je nestala nada (Nada!?), hoćemo li to graditi za nas, ili za strance???

Gledajući TV sapunice očigledno je ima još u nama mašte i smisla za humor, pa makar i „crni“, pa zaključujem: preživjet će ovaj narod i vijećnike, gradonačelnika Kirina, ali i mene!