MuzejPovodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja (18. svibnja) i zadane teme Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena Gradski muzej Virovitica predstavlja dva zasebna programa: Dva lica naših pričalica! i Zeleni salon. Memorija baštine, o kojoj muzeji skrbe, može pridonijeti, zahvaljujući kreativnoj prezentaciji, boljem razumijevanju sadašnjosti i pozitivno utjecati na društvo i razvoj zajednice.

Edukativnim radionicama Dva lica naših pričalica! sudjelujemo u 18. muzejskoj edukativnoj akciji ˝MUZEJSKE PRIČALICE˝ Hrvatskog muzejskog društva, Sekcije za muzejsku pedagogiju i kulturnu akciju.

Poseban dio programa MDM-a čini Zeleni salon, putujuća galerija Udruge PORART iz Pirovca, s kojom ćemo zajednički realizirati kreativnu radionicu i izložbu. Udruga PORART gostuje u Gradskom muzeju Virovitica kao Zeleni salon, nomadska galerija, donoseći svoje radove. Zeleni salon je konceptualna komunikativna galerija u kojoj umjetnost i ekologija postaju neodjeljivi od života. Materijalizacija snova o mjestu za rad, druženje i izlaganje. Zeleni salon također uključuje projekt Prekrivač za snove, odnosno rad na monumentalnim tekstilnim “mapama” koje tragaju za izvornim identitetom zajednice primjenom tradicionalnih materijala i tehnika na novi i doživljajno uzbudljiv način. Polazište je u lokalnim karakteristikama kao inspiraciji, te iščitavanju specifične memorije kraja sačuvane u pričama, legendama, običajima ili slično. Polazište je uvijek realno, a ostalo je izmaštano kroz umjetničku kreaciju.

ProgramMeđunarodnog dana muzeja 2013. u subotu, 18. svibnja, po rasporedu:

  • 10 sati – besplatno vodstvo po gostujućoj izložbi i stalnom postavu
  • 10,30 – prezentacija fotografija s održanih radionica programa Dva lica naših pričalica
  • 14 -16 sati – radionica programa Zeleni salon
  • 18 sati – otvorenje izložbe Zelenog salona.

Ulaz u Muzej je besplatan.