Gradski muzej Virovitica sudjeluje u još jednoj Noći muzeja u organizacija Hrvatskog muzejskog društva. Ovogodišnja Noć muzeja održat će se 31. siječnja 2014. od 18 sati do 1 sat polije ponoći.

1

Program 7. Noći muzeja u Virovitici:

  • 18. 00 – ˝Magija kose˝- projekcija etno filma (u produkciji Gradskog muzeja Virovitica)
  • 19. 00 – ˝Grudanje balonima˝ – muzejska igraonica
  • 20. 00 – ˝Šuljanje po Dvorcu 1.˝ – šetnja stalnim postavom Muzeja uz stručno vodstvo kustosica
  • 21.00 – ˝Hrvatska fotografija okom Petera Knappa˝ – otvorenje gostujuće izložbe Muzeja za umjetnost i obrt
  • 21. 30 – ˝Skidanje okvira!˝ – kreativna interaktivna radionica
  • 22. 00 – ˝Šuljanje po Dvorcu 2.˝ – otkrivanje skrivenih prostorija Muzeja uz stručno vodstvo kustosica
  • 23. 00 – 01.00 – ˝Groznica Noći muzeja˝ DJ Zoran Veles

Hrvatska fotografija okom Petera Knappa – gostujuća izložba Muzeja za umjetnost i obrt

1Peter Knapp – karizmatični umjetnički direktor francuskog časopisa Elle, suradnik prestižnih publikacija poput Vogue, The Sunday Times, Stern, umjetnički fotograf, dizajner i pedagog, kao vrsni poznavatelj hrvatske fotografije, u suradnji s Marijom Tonković, muzejskom savjetnicom za fotografiju u MUO, sačinio je svoj autorski izbor kojim se hrvatska fotografija predstavila na Festivalu Hrvatske u Francuskoj – Croatie, la voici.

Fokus njegove selekcije bile su fotografije za koje je smatrao da su najbliže i prepoznatljive suvremenom senzibilitetu. Načelom “manje je više” izabrao je radove nekoliko autora koji reprezentiraju hrvatsku fotografiju od njenih zrelih početaka u tridesetim godinama prošlog stoljeća do danas. Kroz ovaj zanimljiv pregled publika će u Gradskom muzeju Virovitica imati prilike vidjeti antologijske fotografije Toše Dabca, Đure Janekovića, Milana i Slavke Pavić, te Mladena Tudora koje se stilski ulančavaju u opću europsku i svjetsku povijest fotografije, dok će suvremenost hrvatske fotografije biti prikazana kroz djela Borisa Cvjetanovića, Ivana Faktora, Marka Ercegovića i Jelene Blagović.

U izložbu je uključen i izbor od 16 filmova iz HTV-ovog serijala Fotografija u Hrvatskoj, koji dopunjava paletu autora i fenomena iz povijesti i suvremenosti hrvatske fotografije.

Nakon što je premijerno prikazana u Cité nationale des arts u Parizu krajem 2012. godine, izložba je otvorena i u hrvatskim gradovima te nakon Zagreba, Rijeke i Pule dolazi u Viroviticu.

Izložba je organizirana u suradnji s Muzejom za umjetnost i obrt, Zagreb.