Studijsko putovanje međuresornog županijskog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama u Crnu goru u razdoblju od 03. do 07. lipnja 2013. godine, organizirala je udruga S.O.S. telefon Poziv u pomoć iz Virovitice. Putovanje je realizirano uz financijsku potporu Ekumenske inicijative žena i sufinanciranje Virovitičko-podravske županije. Domaćin studijske posjete u Crnoj Gori bila nam je udruga SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja iz Podgorice.

Crnu Goru izabrali smo za studijsku posjetu iz razloga što i oni imaju formirane međuresorne timove za prevenciju i suzbijanje nasilja u obitelji kao i R. Hrvatska, te imaju slično zakonodavstvo i dokumente koji reguliraju pitanja obiteljskog nasilja.

Uspostavljanjem međunarodne suradnje radimo na međusobnom osnaživanju i podizanju razine kvalitete zaštite žrtava obiteljskog nasilja.

Glavni cilj posjeta bilo je međusobno povezivanje i jačanje kapaciteta predstavnika/ica NVO-a i institucija s područja Virovitičko-podravske županije za rad na problematici obiteljskog nasilja kroz razmjenu iskustava i primjera dobre prakse s institucijama i NVO-ima iz Crne Gore te uspostavljanje temelja za međunarodnu multidisciplinarnu suradnju.

U studijskom posjetu sudjelovalo je 7 predstavnica, članica multidisciplinarnog tima za prevenciju i suzbijanje nasilja nad ženama – Desa Kolesarić, predsjednica udruge S.O.S. telefon i predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, Marija Bajan Prokl, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Virovitičko-podravske županije, Gordana Radusin, zaposlenica Centra za socijalnu skrb, Višnja Kajzer, glavna sestra i pomoćnica ravnateljice za sestrinska pitanja i nacionalna koordinatorica iz područja zdravstva, Jasminka Lovretić, viša sudska savjetnica Prekršajnog suda u Virovitici, Snežana Paripović i Jelena Kolesarić, zaposlenice udruge S.O.S. telefon.

Studijski posjet trajao je pet dana, a domaćini su nam iskazali veliku pozornost i pokazali veliku dobrodošlicu i zanimanje za naš rad. Koncept posjete sastojao se od sastanaka s predstavnicima raznih institucija i nevladinih organizacija na kojima su razmijenjena iskustava, primjeri dobre prakse sa svrhom unaprjeđenja djelovanja na rješavanju problema obiteljskog nasilja. Tijekom trajanja putovanja posjetili smo: SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja Podgorica, Kancelariju Ombudsmana, Osnovni sud Podgorica, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava – odjeljenje za rodnu ravnopravnost Vlade Crne Gore, Vijeće za prekršaje, Organ za prekršaje, Policiju – odjeljenje za nasilje u porodici, Centar za socijalni rad Podgorica, SOS telefon Nikšić – sklonište za žene žrtve nasilja u porodici.

Na svakom susretu promovirali smo grad Viroviticu i Virovitičko-podravsku županiju te uručili prikladne poklone za sjećanje na našu posjetu. Dobili smo obećanje za posjetu NVO-a i institucija iz Podgorice u Viroviticu i nadamo se skoroj realizaciji istog.