U Opatiji je 20. studenog 2014. godine održan tematski simpozij o nasilju pod nazivom II. simpozij KORACI ZA BUDUĆNOST BEZ NASILJA – NASILJE I MLADI. U radu simpozija aktivno su sudjelovali Siniša Brlas, prof., prim. mr. sc. Miroslav Venus, dr. med. i mr. sc. Vesna Šerepac, dipl. ped. prikazom projekta suzbijanja vršnjačkog nasilja koji se pod nazivom „Kroz život bez nasilja“ od 2010. godine provodi u Virovitičko-podravskoj županiji.

Nasilje među djecom i mladima jedno je od onih rizičnih ponašanja koja se često pojavljuju i uz pijenje alkohola ili zloupotrebu sredstava ovisnosti kod mladih, pa je u smislu prevencije važno napore usmjeriti informiranju i educiranju djece i mladih o tome kako prepoznati nasilje i primjereno na njega odgovoriti zauzimanjem aktivne nenasilne uloge.

U tome smislu Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ Virovitičko-podravske u suradnji s odgojno-obrazovnim stručnjacima 2010. godine započinje s projektom „Kroz život bez nasilja“ koji je namijenjen osnaživanju djece i mladih u Virovitičko-podravskoj županiji u vještinama nenasilnog rješavanja sukoba.

Za potrebe projekta nastale su dvije slikovnice: „Pružam ti ruku“ i „Kroz život bez nasilja; deset protunasilnih poruka“, metodički i dadaktički oblikovane tako da se na primjeren način obraćaju djeci. Slikovnice su na ovome simpoziju prikazane stručnjacima koji se profesionalno bave pitanjima nasilja i suzbijanja nasilja.