Suradnja Kazališta Virovitica s japanskim Tigar teatrom

Objavljeno:

Stopping Rockets je kazališni projekt nastao u koprodukciji zagrebačkog Tigar teatra i kompanije ma iz Tokija na inicijativu multimedijalnog umjetnika Lea Vukelića. Inspiriran temom putovanja, susreta različitih kultura i prepoznavanja, u projekt su se uključili hrvatski i japanski umjetnici i razvili vlastiti sustav izražavanja – kroz ples i pokret, lutkarstvo, kazalište sjena te dijaloge na japanskom, hrvatskom, i japansko-hrvatskom.

Stopping Rockets također je društveno svjestan i osviješten projekt koji kroz komiku i ozbiljnost svoju malu i mladu publiku uči da je znatiželja možda najveći okidač za uspostavljanje dugotrajnih prijateljstava.

Stopping Rockets svoju publiku uvodi u priču o različitosti kroz igru te zajedničku izgradnju scene i rekvizite. Između 14. i 16. lipnja 2019. zakazano je sedam izvedbi u tokijskom Kawasaki Art Centru, a članovi Tigar teatra, Lidija Kraljić, Vjera Vidov i Leo Vukelić održat će radionice iz scenografije i modeliranja, klaunerije i lutkarstva u trajajnju od tri sata.

Cjelokupno putovanje započelo je ovog proljeća u Hrvatskoj. Japanski umjetnici su krajem ožujka posjetili Zagreb, a od 1. do 5. travnja borave u Virovitici, gdje u Kazalištu Virovitica zajedno sa hrvatskim kolegama odrađuju prvi set proba i pokusa za predstavu. Svoje putovanje, tada završavaju radionicom fizičkog teatra na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku.
Prezentacija projekta predviđena je za jesen 2019. godine u Hrvatskoj, a hrvatska premijerna izvedba očekuje se u veljači 2020. godine u Kazalištu Virovitica, u sklopu Virkas-a.

Glavni partneri na projektu su Tigar teatar i kompanija ma, a projekt ne bi bio moguć bez sudjelovanja Kazališta Virovitica, Kazališta lutaka Zadar te Kawasaki Art Centra kao koproducenata.
Projekt su financijski podržali Ministarstvo kulture RH, Zaklada Kultura Nova te Zaklada Performing Arts Japan.

TIGAR TEATAR je likovno kazališna umjetnička organizacija koja se bavi profesionalnim kazalištem za djecu i mlade, osmišljavanjem, organizacijom i provedbom kreativnih radionica za djecu i mlade, roditelje i obitelji te stručnu javnosti, osmišljavanjem i organizacijom umjetničkih izložbi, proučavanjem i promicanjem baštine te suvremenih umjetničkih formi i tehnoloških dostignuća vezanih uz umjetnost. Osnovan je u proljeće 2004. a osnivači su mu umjetnici; Iva- Matija Bitanga, Leo Vukelić i Ida Loher . 

Od 2005. godine član je HC UNIMA, a od 2010. i HC ASSITEJ-a. 

Svojim djelovanjem želi poticati i promovirati rad mladih autora iz raznih područja kazališne i likovne djelatnosti. Cilj mu je upoznavanje, edukacija i povezivanje umjetnika i pedagoga iz različitih područja djelatnosti kao i širenje ideje kazališta i likovnosti među djecom i mladima.

Svojim članovima pruža umjetničku i administrativnu platformu za istraživanjenje novih medija i jezika kreativne komunikacije, osmišljavanje i realizaciju izvaninstitucijonalnih projekata te potporu u razvoju osobnog umjetničkog izraza.  

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni