Na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu u slučaju Fimi medija danas se ponovno nije pojavio ni jedan svjedok njegove obrane pa je sutkinja Ivana Čalić s 5.000 kuna kaznila njegove odvjetnike, ali i svjedoka Ivicu Kirina.Iako je uredno dobio poziv za svjedočenje, bivši ministar unutarnjih poslova i aktualni gradonačelnik Virovitice nedolazak je opravdao neodgodivim, ranije zakazanim poslovnim obvezama.

Ivica Kirin

“Takva isprika bez ikakvog dokumenta za ovaj sud ne znači ništa”, kazala je sutkinja, pojašnjavajući da 5.000 kuna predstavljaju trošak odgode današnje rasprave.

Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović i Jadranka Sloković kaznu od 5.000 kuna moraju platiti zbog odugovlačenja postupka, odnosno nemarnog pozivanja svojih svjedoka.

“Iskušavate strpljenje i korektnost suda. Poziv svjedoku za raspravu 9. travnja uputili ste 4. travnja. Srećom zakon ima rješenje i za to pa ću ga primijeniti. Usvojimo vam svjedoke, vi odustanete od njih i termini rasprava propadaju. Tome je došao kraj”, kazala je sutkinja, obrazlažući odluku o kazni.

Kirinu suđenje u zasebnom postupku?

Osim Kirina, koji je također osumnjičen u slučaju Fimi medija, ali bi mu se trebalo suditi u zasebnom postupku, na prijedlog Sanaderove obrane danas su trebali biti ispitani i čelnici bosanskohercegovačkog HDZ-a 1990. no njihova je stranka još jučer priopćila da oni o tome nisu obaviješteni.

USKOK sumnja da je Kirin u punjenju HDZ-ova “crnog fonda” sudjelovao sklapajući ugovore s Fimi medijom izravnom pogodbom, a ne putem javnog natječaja.

Kao ministar unutarnjih poslova tu je agenciju angažirao za promidžbene kampanje kojima je proračun navodno oštećen za više od 7 milijuna kuna. No, optužnicu koja je već bila dostavljena sudu USKOK je povukao početkom srpnja 2012. Time je, po pisanju medija, tužiteljstvo ostavilo mogućnost da optužnicu ponovno podigne, ili proširi, do srpnja ove godine. (Jutarnji.hr)