Sutra se otvaraju kafići. Objavljeno je što će sve trebati poštivati

0
423

Odlukom Stožera od sutra se za goste ponovno otvaraju i zatvoreni dijelovi kafića pa je Hrvatski zavod za javno zdravstvo za vlasnike objavio detaljne preporuke kako da u njima minimiziraju širenja virusa. Tako naglašavaju kako je potrebno osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika pa na ulazu u kafiće treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra.

Broj posjetitelja bit će ograničen veličinom objekta jer za svakog gosta mora biti omogućeno 4 m2 prostora. Nadalje, stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

Iz Zavoda ističu da treba poticati i beskontaktno plaćanje bankovnim karticama te da je nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake. Preporukama se zabranjuje usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, a na njima ne smiju ostajati posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se moraju donijeti nove, prethodno oprane ili dezinficirane, za svaku skupinu novih gostiju.

Mjerenje temperature i stalna dezinfekcija

Epidemiolozi nalažu i da osoblje treba u jutarnjim satima, prije dolaska na posao, izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako im je viša od 37,2 °C, osjećaju se bolesno ili imaju bilo koje znakove bolesti trebaju se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne jave liječniku obiteljske medicine. I dalje se obvezuje nošenje maski za lice za zaposlenike.

U zatvorenim prostorima obvezuje se nošenje maski za lice za goste pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet tj. sve dok ne sjede za svojim stolovima. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi tijekom jedne radne smjene.

“Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano brisati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača”, ističu iz HZJZ-a.

Treba prozračivati prostore

Kako se radi o zatvorenim prostorima HZJZ naglašava važnost redovitog prozračivanja. Prema njima prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni, a u hladnijem periodu godine i na dane s lošijim vremenskim uvjetima prostor bi se trebao prozračivati svakih 15 minuta otvaranjem prozora.

Epidemiolozi smatraju i kako je bolje oslanjati se na prozračivanje nego na ventilacijske sustave te da je bitno posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru.

“Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica”, ističe HZJZ u preporukama.