Kao i svake godine Virkas započinje svečanom premijerom Kazališta Virovitica. Ove godine radi se kazališnoj predstavi Alfreda Jarrya KRALJ UBU u režiji Same M. Streleca koja je na rasporedu večeras od 20 sati u Kazalištu Virovitica. U predstavi igraju: Draško Zidar, Blanka Bart, Antun Vrbenski, Goran Koši, Mladen Kovačić, Mijo Pavelko, Sara Lustig i Igor Golub.

Dramaturginju potpisuje Dora Golub, oblikovatelj svjetla Damir Gvojić, dok je asistent vizualnog oblikovanja predstave Krešimir Tomac.

Mijo Pavelko / foto: Kazalište Virovitica
Mijo Pavelko / foto: Kazalište Virovitica

Samo M. Strelec, slovenski redatelj koji je s Kazalištem Virovitica ostvario već dvije uspješne suradnje na predstavama Woyzeck i Mačka na vrućem limenom krovu, priznao je da se u radu na virovitičkom Kralju Ubuju želi okušati u primjeni kazališnih postupaka kojima se nikad prije nije služio. Eliminirati „nepotrebna“, za njega suvišna kazališna sredstva kako bi se dogodio susret između pozornice i publike bila je glavna zamisao s kojom je Samo krenuo u avanturu predstave kakva predstavlja eksperiment i za virovitičku autorsku ekipu i za njezine redovite gledatelje. Međutim, ona se ujedno služi dosad prokušanim metodama u virovitičkom kazalištu mnogo više nego što se to na prvi pogled može činiti.