spot_img

Svim stanarima u poduzetničkim inkubatorima besplatan smještaj, nema naknade korisnicima sustava navodnjavanja, za 150 posto povećanje programa kreditiranja mladih, žena i poduzetnika

Objavljeno:

Župan Virovitičko-podravske županije, Igor Andrović, na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite VPŽ, predstavio je Mjere za poduzetnike, obrtnike, poljoprivrednike i gospodarstvenike Virovitičko-podravske županije, ali i predstavio aktualna ulaganja u zdravstveni sustav…

– Kao što smo cijelo ovo vrijeme bili svjesni opasnosti bolesti COVID 19, pa smo poduzeli niz mjera s naglaskom na brigu, sigurnost i zdravlje svih naših stanovnika Virovitičko-podravske županije, svjesni smo i vremena koja nam slijede. Predstoji nam bitka za svakog našeg poduzetnika, obrtnika, poljoprivrednika, gospodarstvenika, za svako radno mjesto na području Virovitičko-podravske županije. Moram naglasiti, kako niti jedan županijski započeti projekt Virovitičko-podravske županije nije stao, niti će stati, svi će se provesti i dovesti svrsi. Vlada Republike Hrvatske je donijela dva paketa gospodarskih mjera koje se odnose na zadržavanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima i to se pokazalo kao odlična pomoć gospodarstvenicima. Shodno tome, Virovitičko-podravska županija, s više od 3.000.000,00 kuna, pomoći će gospodarskom sektoru na našem području, jer svaki naš stanovnik nam je važan, jer olakšavajući njegovu, olakšavamo i svoju budućnost – kazao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Podcrtao je što će se prvo raditi.

– Prvo ćemo raspisati javni poziv za sufinanciranje režijskih troškova za mikro poslovne subjekte do 10 zaposlenih osoba, onima kojima je potpuno bio zabranjen rad. Oni koji nisu radili mjesec, mjesec i pol ili dva. Očekujemo da će nam za to biti potrebno negdje 500.000 kuna – rekao je župan dodavši da će se mjera odnositi na period kada su bili zatvoreni.

Virovitičko-podravska županija će tako, za vrijeme pandemije korona virusa, svakom stanovniku poduzetničkih inkubatora u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači, subvencionirati troškove zakupa sa 100 posto.

– Pritom ćemo produljiti ugovore o zakupu i subvenciji poslovnog prostora za vrijeme trajanja pandemije za sve stanare Poduzetničkih inkubatora Virovitičko-podravske županije. Njihov boravak u ovim prostorima koje je za njih izgradila Virovitičko-podravska županija bit će potpuno besplatan – dodao je župan Andrović.

Time je Županija izdvojila 280.000,00 kuna. Osim toga, oko 200.000,00 kuna iznosit će subvencioniranje kamata za vrijeme otplate kredita za COVID 19 Zajma za obrtna sredstva HAMAG BICRO-a i otplate kredita za ESIF mikro zajmove, za obrtna sredstva poduzetnicima i obrtnicima s područja VPŽ, za što su im djelatnici Poduzetničkog inkubatora i VIDRA-e besplatno pripremali projekte.

– Imali smo odličan odaziv na Program kreditiranja za žene, mlade i poduzetnike početnike. S prvotnih 200.000,00 povećat ćemo iznos sredstava na 500.000,00 županijskih kuna u sklopu kojega oni uz ulaganje u materijalnu imovinu imaju pravo i na 30% obrtnih sredstava od iznosa kredita koji su im potrebni za likvidnost – kreditni potencijal ovom mjerom je povećan sa 10.000.000,00 na 25.000.000,00 kuna – istaknuo je Andrović.

Povećana je i subvencija kamata na kratkoročne kredite za proljetnu i jesensku sjetvu, tako da će kamata za poljoprivrednike koji budu koristili ovu mjeru iznositi – nula posto.

– Dio je to mjera kojima pomažemo našim poljoprivrednicima. Osim toga, sve korisnike naših sustava navodnjavanja, oslobodit ćemo plaćanja naknade za korištenje tih sustava, što na godišnjoj razini iznosi oko 500.000,00 kuna. Raspisat ćemo i Program potpora male vrijednosti u poljoprivredi za 2020. godinu u iznosu od gotovo milijun kuna.

Tu je i Program poticanja malih i srednjih poduzetnika u drvno-prerađivačkoj industriji na području Virovitičko-podravske županije, za što će Županija izdvojiti 500.000,00 kn, a za sufinanciranje programa očuvanja tradicijskih obrta dodatnih 100.000,00 kuna.

– Borba protiv korona virusa je borba za zdravlje naših stanovnika, ali i briga i skrb da bolest COVID 19, ne uđe u naše domove za starije i nemoćne ili zdravstvene ustanove. Stoga je županija, zdravstvenim radnicima, koji brinu i skrbe za zdravlje naših stanovnika 24 sata dnevno, kupila potrebnu opremu, dezinficijense, ali i sufinancirala nabavku „Bio Bag-a“, za potrebe prijevoza pacijenata s visokozaraznim bolestima s ukupnih oko 270.000,00 kuna. Naravno, ta borba i dalje traje, a Županija će i nadalje kupovati potrebnu opremu, kako bi naši zdravstveni djelatnici mogli nesmetano i sigurno obavljati svoju plemenitu zadaću – zaključio je Andrović. (www.vpz.hr, Fotografija: Kristijan Toplak)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.
spot_img

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni

Novinarka Marija Lovrenc dobitnica nagrade “Lajk za odgovorno izvještavanje”

Novinarka i urednica Informativnog centra Virovitica Marija Lovrenc dobitnica...

Virovitička županija razvijena je kao Libanon

Hrvatska je neujednačeno razvijena i jako centralizirana država. Zagreb...

Budite pri oprezu ako se krećete u blizini virovitičke gimnazije

Ako se krećete u blizini Gimnazije Petra Preradovića u...

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica

Matija Gosler ponovno izabran za predsjednika KUD-a Virovitica: Nastavljamo...