Tolušić na komemoraciji za žrtve Hrvatskog križnog puta i bleiburške tragedije

Objavljeno:

spot_img

46ae63e755130e9f7fa78c68c3b95ada

U subotu, 17. svibnja, na Bleiburškom polju u Austriji održana je komemoracija za žrtve Hrvatskog križnog puta i Bleiburške tragedije. Središnjoj komemoraciji su, uz ostale uzvanike, nazočili potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, župan Virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, načelnik Općine Špišić Bukovica Hrvoje Miler, predstavnici udruga proizašlih iz domovinskog rata…

S obzirom da je Hrvatski sabor prije dvije godine donio odluku o ukidanju pokroviteljstva nad središnjom komemoracijom za bleiburške žrtve, kao i uskraćivanje financijske potpore, dovedeno je u pitanje njeno održavanje te je ometen plan izgradnje Spomen središta. Virovitičko-podravska županija se, sa svojim gradovima i općinama te s još nekoliko županija uključila u sufinanciranje komemoracije.

Potpredsjednik Sabora Željko Reiner rekao je okupljenima da bi ih volio pozdraviti u ime Sabora, ali to ne može jer Kukuriku koalicija nije prihvatila pokroviteljstvo Bleiburga. Upitao se kome smeta obilježavanje jednog neviđenog zločina.

– Ovdje smo se okupili ne zbog mržnje, nego zbog ljubavi prema svima onima koji su bili nevini ubijeni. Oni su ubijeni samo zato što su drugačije mislili od svojih ubojica i zato što su voljeli Hrvatsku – zaključio je Reiner.

Splitsko dalmatinski župan Zlatko Ževrnja govorio je o važnosti sjećanje na žrtve komunističkih zločina.

– Žalosno je da i među vrhom hrvatske vlasti i nakon Domovinskog rata i Vukovara imao onih koji slave zvijezdu petokraku, rekao je Ževrnja. Najveći pljesak dobila je austrijska parlamentarka Anneliese Kitzmüller koja je govorila o “pobješnjeloj soldateski maršala Tita koja je zvjerski ubila sve koji se nisu uklapali u komunistički poredak”.

Organizatori su u više navrata ponovili kako je Kukuriku koalicija, zbog toga što je odustala od pokroviteljstva nad Bleiburgom, kriva što je nekoliko stotina ljudi ostalo u Zagrebu. Takva kritike Milanovićeve Vlade dočekane su s glasnim odobravanjem. (www.vpz.hr)

Virovitica.info
Virovitica.info
Virovitica.info je nezavisni internet portal koji je online s vama od 23. ožujka 2003. godine.

Zlatni sponzor

spot_img

Internet provider

Podijeli objavu

Popularno

Slične objave
Klikni